Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

По думите ще го посрещнете,и пак по думите ще го изпратите

Борисов се отказа да слива НАП и митници – уплашили се и работят. Нима сливането е по-страшно от затвора?

През дългия четвърт век на реформи във финансовия сектора на България така и не разбрах от какво може да се изплаши един митничар например. Това камери, вътрешна сигурност, контраразузнаване, СДС, ОДС, Ревизоро, „Краун ейджънтс“, нови камери, Вальо Танев и пак Вальо Танев. Не. Нищо. Никой не може да ги сплаши. Или почти никой. Контрабандата си върви, джихадистите си пият кафенце, преди да минат към Къпъкуле, само ахмаците емигранти се опитват да минат през телените заграждения. Другите се усмихват дружелюбно на контролните органи, преди да влязат в ЕС – клон България. Наскоро и турските медии разказаха за „митичните тирове с контрабандни цигари“, влизащи в България.

Наглостта на престъпниците опря до кокала на Бойко Борисов. „Полагаме огромна енергия и воля в борбата с контрабандата и констатациите ми са повече от отчайващи. Митничарите и граничарите, най-меката дума е „абсолютно ненадеждно” охраняват границите”, изстена премиерът на заседание на МС. Той също направи един бърз преглед на 25 години провали на държавата да си употребява границите и техните пунктове в ползу роду. „Те не служат на държавата. Те служат на други господари.“

И тогава Борисов удари по масата. „Ще слея митниците и НАП“, каза той. За два дни всичко вече беше наред. Митничарите се уплашиха, гранична полиция – също, НАП – също. И заработиха, сякаш това е най-искреното им предсмъртно желание.

Честно казано не разбрах защо точно сливането на НАП и Агенция „Митници“ е по-стряскащо от лишаването от свобода например за шмекерите по ГКПП-тата

Лично аз имам две теории. Първата е, че по границите работят предимно връзкари, а за тях образование не е нужно. Тогава те изобщо не са разбрали с какво ги заплашва Борисов. Може да са си казали „НАП? Национална агенция „Погребения“? За бога, Бойко, пожали ни!“ Или нещо такова. Тази ми теория издиша. Обаче прочетох отново изказването на Генерала. Той ясно казва, че всички пътища водели към началниците. Ето това е. Като обединиш НАП и митниците, тогава се преструктурира всичко, назначават се нови шмекери по веригата и тогава довиждане на каците с мед.

Вижте, това с контрабандата няма как да спре. То затова са измислени навремето тези структури да пълнят хазната на този, който е цар или султан. При демокрацията е по-сложно, но тези пари не изчезват. Те са като принципа в казармата – нищо не се губи, просто сменя своя собственик. Така е и с каналите. Те носят десетки милиони седмично. Все тая в каква валута.

Комунистическият режим беше решил много лесно проблема. Контрабандата стана държавна политика, а Държавна сигурност беше мениджър. А сега как е? Нима при цялата технологична революция за контрол на трафика ДАНС е неспособна да разбие каналите или да ги преподчини… на държавата? Не знае кои са бароните, държащи контрабандната търговията на едро, пък и на дребно? Дълбоко се съмнявам. Господарят е мъртъв, да живее господарят!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете