Брюксел ни осъди заради мултиплексите (Обзор)

След четири години съдебно производство Европейската комисия осъди България за нарушения при раздаването на лицензите за мултиплексите. Това е първата осъдителна присъда за страната ни от Съда на Европейския съюз в Люксембург, откакто сме член на ЕС. Ако не отстрани нарушенията, България ще плаща глоба. Тя е 8448 евро на ден според предложението на Европейската комисия. Тя ще бъде наложена с отделно решение на съда по искане на Брюксел.

Нарушенията са в условията на конкурсите, с които са раздадени лицензите на мултиплексите, разпространяващи цифровия тв сигнал. Според Брюксел и решението на съда тези условия ограничават конкуренцията.

Конкурсите бяха проведени от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) под ръководството на сегашния й шеф Веселин Божков. Пет от тях стартираха и завършиха при правителството на Станишев, а последният при първия кабинет на Борисов. И шестте лиценза бяха спечелени от фирмите „Тауърком“ и „Хану про“, чиито инвестиции бяха гарантирани от фалиралата Корпоративна търговска банка.

След серия прехвърляния сегашни собственици на лицензите са „НУРТС диджитал“, дъщерна компания на „НУРТС България“ и „Фърст диджитал“. Последните две са част от сделката за 1 евро, която мистериозният купувач LIC33 на белгиеца Пиер Луврие обяви в пакет с БТК, военния завод „Дунарит“ и др. фирми под контрола на Цветан Василев.

Според съдебното решение нарушенията са три. Едното е, че с промяна в Закона за електронните съобщения, приета по време на тройната коалиция, е въведено ограничение само две фирми да могат да получат честоти за цифрово тв излъчване.
Другото нарушение е, че в същия закон по същото време бе вкарано ограничение създатели на тв програми да не могат да участват в конкурсите. На това основание от конкурса за мултиплексите бе отстранено австрийското дружество ORS, което притежава австрийската обществена телевизия ORF. ORS е една от двете фирми, по чиито жалби Европейската комисия през 2011 г. започна проверка на казуса.Другата е българската Ди Ви Би Ти, която също бе отстранена от един от конкурсите за мултиплексите заради неназован тогава проблем с националната сигурност.

Третото нарушение е законовата забрана спечелилият конкурс за мултиплекс да строи своя собствена мрежа, както искаха австрийците. Това принуждава всички да ползват съществуващата мрежа на НУРТС, което беше собственост на БТК, а впоследствие прехвърлено на офшорка под контрола на Цветан Василев.

По време на първия кабинет на ГЕРБ законовите текстове, създали тези ограничения, бяха премахнати. Това са били и основните аргументи на българската страна по делото. Но според Еврокомисията и съдът премахването на дискриминационните условия от закона не са променили практическото състояние на цифровия пазар, на който 6 лиценза се държат от две дружества за 15 години.
Засега не е ясно как точно ще бъдат премахнати нарушенията и в какъв срок трябва да се направи това. В публичното пространство вече се появиха варианти като отнемане на лицензите или национализация на мрежата. Лицензите обаче са издадени на основание на действащ закон и според юристи притежаващите ги фирми с пълно право могат да съдят държавата.

КАКВО ПРАВИМ?

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията очаква първо съдът официално да връчи решението, след което България ще се срещне с отговорните служби на ЕК, за да изясни какво точно трябва да направим. Според министерството отговорността за първата осъдителна присъда не е само на ведомството, защото законите се приемат от парламента, а конкурсите са правени от КРС. От самата КРС отказаха коментар.
В момента в Съда на ЕС се водят още две дела срещу България - заради старите сметища и заради ветропарковете в Калиакра, част от зона „Натура“.

6 лиценза за Цветан Василев

Още през 2009 г., когато започнаха конкурсите за мултиплексите, се знаеше, че зад кандидата „Хану Про“ стои Цветан Василев, макар че връзката не можеше да се докаже. Самата „Хану Про“ бе регистрирана в Латвия, но банковата гаранция за участие в конкурсите бе издадена от КТБ.

През лятото на 2012 г. "Хану про" прехвърли собствеността си върху мултиплексите на ново дружество - HD Media Services, като българската Комисия за регулиране на съобщенията каза, че е била уведомена за това и е дала съгласието си. По-късно фирмата промени името си на "Фърст диджитъл".

„Тауърком България“ бе дъщерна фирма на словашката „Тауърком“, но след спечелването на двата лиценза бе купена от „НУРТС България“. Самата „НУРТС България“ дотогава бе собственост на БТК, но по същото време бе продадена на кипърската офшорка „Манселорд Лимитид“ за 57 млн. евро. В България „Манселорд Лимитид“ бе представлявана от фирмата „Бромак“ на Цветан Василев.

Кой какво излъчва

От 30 септември 2013 г. в България вече не се излъчва аналогов телевизионен сигнал и ако ги няма мултиплексите, хората, които не плащат кабелна или сателитна телевизия, няма да могат да гледат тв канал. По неофициални данни над 80% от домакинствата имат достъп до платена телевизия, а останалите разчитат на цифровите платформи.

В момента у нас работят 3 мултиплекса. Чрез „Фърст диджитъл“ се разпространяват програмите на държавната телевизия - БНТ1, БНТ2, БНТ1 HD и БНТ HD. Има и още две мрежи, които са под шапката на „НУРТС Диджитъл“. Благодарение на първата от тях се разпространява „България он ер“. Чрез втората се излъчват Би Ти Ви, Нова тв, ТВ7 и Нюз7.

Преди година от цифровия ефир се отказаха Би Ти Ви Лейди и Би Ти Ви ринг, а малко по-късно и Диема Фемили. Според шефа на СЕМ Георги Лозанов причината е била високите такси за разпространение.

Благодарение на мултиплексите могат да се развиват допълнителни услуги като субтитри или звуково описание за незрящи, разделяне на екраните, за да се гледат 2 канала едновременно, да се поръчва видео по заявка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини