Сметната палата влиза в БНБ

Сметната палата ще направи проверка на ефективността на банковия надзор, упражняван от БНБ, в периода 1 януари 2012 г.-31 декември 2014 г., решиха днес депутатите от бюджетната комисия. Целта му е да се види дали има разлика в подхода на централната банка при извършването на проверки в КТБ спрямо останалите банки.

Междувременно депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви пред журналисти, че решението на Софийския градски съд, с което беше определена датата на неплатежоспособността на КТБ – 6 ноември 2014 г., може да бъде обжалвано единствено от прокуратурата или БНБ. Според него със съдебното решение на практика се узаконяват всички прихващания и цесии преди тази дата.

Цонев обясни, че очаква юристите на БНБ и на Министерството на финансите да изготвят правен анализ какво е отношението на датата на несъстоятелността към цесиите и прихващанията в КТБ. „Най-вероятно ще бъде обжалвано, ако анализът показва, че тази дата има отношение към тези операции“, каза депутатът от ДПС. Цонев настоя още Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да побърза с избора на международна компания, която да проследи източените от КТБ активи и да предложи как да бъдат върнати.

Има 7-дневен срок, в който БНБ може да обжалва и той изтича в сряда, коментираха от централната банка. Оттам обясниха, че все още не са взели решение дали ще го направят.

Междувременно ФГВБ обяви, че временните синдици на банката Лазар Илиев и Росен Ангелчев вече са назначени за постоянни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес