Ченалова: Обвинена съм заради терминологична грешка (Обзор)

“Терминологична грешка” стояла в основите на обвинението срещу съдия Румяна Ченалова. Тя заяви днес пред колегите си от Софийския апелативен съд, че вместо думата “фактури” е продиктувала на съдебната секретарка “платежни нареждания” в протокол по търговско дело, а после се наложило да поправи сгрешеното.

Ченалова е подведена под отговорност за документно престъпление и престъпление по служба. Първото обвинение гласи, че е облагодетелствала „Обединени енергийни търговци“ (ОЕТ), като дописала тяхно изявление в протокол от съдебно заседание по дело, по което те били ищец срещу НЕК. По второто отговаря, че позволила увеличаване на иска на ОЕТ, без да е платена държавната такса от 175 708,26 лв.

Ченалова бе закопчана с белезници миналия вторник, след като прокуратурата я обяви за издирване. По-късно Софийския градски съд (СГС) я освободи срещу 8000 лв. Гаранция. Вчера обвинителите настояваха САС като втора инстанция да прати Ченалова зад решетките, а самата тя поиска да се намали паричната й гаранция.
След укор от СГС, че прокуратурата не разследва обвинение за подкуп срещу Ченалова прокурор Клементина Паличева обясни, че “ще развият разследването” дали са били обещани 690 хил. лв. на Ченалова, за да реши търговско дело срещу НЕК в полза на ОЕТ.

Магистратите от САС бяха категорични, че по делото няма доказателства за престъпление по служба. “Недопустимо е обвинителната конструкция да се уточнява в пледоариите”, подчерта съдията докладчик Калинка Георгиева. Съдиите обаче приеха, че има доводи за документно престъпление срещу колежката им. И въпреки че прокуратурата твърдеше, че срещу Ченалова се водят още три дела, магистратите не видяха пречка да потвърдят свободата й срещу 8000 лв. Те припомниха още, че съдийката е отстранена от длъжност и че няма опасност да извърши друго престъпление.

“Аз си мисля, че започва лов на вещици и част от тези вещици са магистрати”, заяви след заседанието Ченалова. Тя каза още, че е изпратила сигнали до ВСС срещу членове на съвета, които от лични подбуди извършват неетични действия. “Галя Георгиева ми има зъб. Тя не е крила отношението си към мен”, допълни Ченалова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право