Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Токът поскъпва с 20% при свободен пазар (Обзор)

Либерализацията на пазара на ток за бита ще вдигне цената му първоначално с 20%, както показва опитът от останалите държави, които преминаха през този процес. Това каза вчера председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски на дискусия за електроенергетиката, организирана от „24 часа“.

Затова държавата трябва да помисли за социална стратегия, която да предшества този процес и да го овладее, каза Хиновски. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че вече се мисли за социалното подпомагане на домакинствата.
У нас енергийно бедни са 61% от семействата, т.е. толкова от тях имат разходи за енергия, надвишаващи 10% от доходите им, каза шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Представители на доставчиците на ток призоваха държавата да помисли за цялостна информационна кампания, която да подготви хората за свободния пазар, защото търговията след либерализацията ще е сложна. „Това е сложен процес, за който трябва пътна карта, нещо като цифровизацията за телекомуникациите“, каза Калина Трифонова от ЕВН. Шефът на „ЧЕЗ България“ Петър Докладал посочи, че либерализацията в Чехия е започнала през 2002 г. и е приключила чак през 2006 г. „В резултат в момента битовите потребители в Чехия могат да избират между 15 различни тарифи за тока“, каза Докладал.

Бизнесът в лицето на изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов призова управляващите да положат усилия и за намаляване на цените на газа, тъй като в момента у нас по-евтино е отоплението на ток, отколкото на природен газ.

Шефът на КЕВР Иван Иванов обеща по време на дискусията да провери ценовите модели и инвестициите на всички производители на ток в страната. Това той ще направи преди решенията на комисията за нови цени на тока от 1 юли. Според Иванов успех на държавата е, че е могла да намали тежестта върху цените на тока с намаляване на количествата електроенергия, изкупувана от топлофикациите. „Затова виждаме в момента топлофикациите агресивно да набират абонати, предлагайки им преференции и отстъпки, тъй като вече зависят силно от произведената топлоенергия“, каза той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете