На 20 ноември 2018 да почерпят

2500 евро/кв. в най-желания жилищен район на София В центъра има сделки за 2000 евро/кв.м.

Жълт код за сняг и поледици в осем области на страната утре

Владо Николов се завръща във „Фермата“

Жалко! Националният стадион остана празен за мача на годината

Магнитски може да е бил отровен

Четиримата пострадали при дерайлирането на влака са без опасност за живота

Алергии мъчат 40% от българите Случаите на белодробна недостатъчност зачестяват

Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с патрулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

Токът поскъпва с 20% при свободен пазар (Обзор)

Либерализацията на пазара на ток за бита ще вдигне цената му първоначално с 20%, както показва опитът от останалите държави, които преминаха през този процес. Това каза вчера председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски на дискусия за електроенергетиката, организирана от „24 часа“.

Затова държавата трябва да помисли за социална стратегия, която да предшества този процес и да го овладее, каза Хиновски. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че вече се мисли за социалното подпомагане на домакинствата.
У нас енергийно бедни са 61% от семействата, т.е. толкова от тях имат разходи за енергия, надвишаващи 10% от доходите им, каза шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Представители на доставчиците на ток призоваха държавата да помисли за цялостна информационна кампания, която да подготви хората за свободния пазар, защото търговията след либерализацията ще е сложна. „Това е сложен процес, за който трябва пътна карта, нещо като цифровизацията за телекомуникациите“, каза Калина Трифонова от ЕВН. Шефът на „ЧЕЗ България“ Петър Докладал посочи, че либерализацията в Чехия е започнала през 2002 г. и е приключила чак през 2006 г. „В резултат в момента битовите потребители в Чехия могат да избират между 15 различни тарифи за тока“, каза Докладал.

Бизнесът в лицето на изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов призова управляващите да положат усилия и за намаляване на цените на газа, тъй като в момента у нас по-евтино е отоплението на ток, отколкото на природен газ.

Шефът на КЕВР Иван Иванов обеща по време на дискусията да провери ценовите модели и инвестициите на всички производители на ток в страната. Това той ще направи преди решенията на комисията за нови цени на тока от 1 юли. Според Иванов успех на държавата е, че е могла да намали тежестта върху цените на тока с намаляване на количествата електроенергия, изкупувана от топлофикациите. „Затова виждаме в момента топлофикациите агресивно да набират абонати, предлагайки им преференции и отстъпки, тъй като вече зависят силно от произведената топлоенергия“, каза той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.