500 млн. лева от ЕС под въпрос за земеделие

България води преговори с Брюксел за удължаване на срока за плащания по проекти от приключващата Програмата за селските райони с още 6 месеца, за да не бъдат загубени 500 млн. лв., за които няма да стигне времето за разплащане. Крайният срок за плащания по всички европрограми, прилагани от 2007 до 2013 г., е 31 декември т.г.

„Инициативата да се увеличи срока за допустимостта на разходите е на България, подкрепена е от 17 страни. Ако този срок бъде удължен, без проблем сума от 500 млн. лв. ще бъде разплатена”, каза министър Десислава Танева в Правец след откриването на асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча. Проблемни са редица общински проекти, при които обществените поръчки се забавиха и на много места тепърва започва изпълнението им.

В подкрепа на Танева премиерът Бойко Борисов каза, че ще говори с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. „Искам в земеделието да помогна на министър Танева, говорили сме с още 17 колеги, ако успеем, това ще са около 500 милиона повече за България“, каза Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес