Депутатите се изпокараха заради арменския геноцид

Днес не трябва да мълчим. Днес трябва да говорим за един от най-големите геноциди на 20 век. Всички имаме приятели арменци. Гледам, че от ГЕРБ са гласували "въздържал се". Не правете така колеги. Не мислете за Ким Кардашиян, когато гласувате, а мислете за своите арменски приятели. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от "Атака" Десислав Чуколов.

Началото на пленарното заседание започна с поредните процедурни хватки. От Патриотичния фронт предложиха да бъде удължено времето на НС до гласуването на точка трета от програмата на парламента, която е Проект за решение за признаване геноцида над арменците в Османската империя. Предложението обаче не бе прието.

Веднага от ПФ предложиха да се почете паметта на загиналите арменци с едноминутно мълчание. Цецка Цачева обяви, че това предложение не е направено в срок и не може да бъде гласувано.

Валентин Касабов от ПФ заяви: Усещате ли се колко сме смехотворни. Заради някакво правилниче не можем да изразим нашата съпричастност към арменския народ. Това е безумие, каза Касабов.

Веднага след него думата взе отново Десислав Чуколов, който предложи точка трета от дневния ред, да стане точка първа.

Гласуваха 157 депутати, като "за" бяха 110 народни представители, "против" гласуваха 14, а 33 бяха "въздържал се". От ДПС веднага направиха предложение за прегласуване. Гласуваха 175 депутати, "за" бяха 115, "против" 34, а "въздържал се" 26.

По този начин депутатите ще стартират работния ден с обсъждането на арменския геноцид. Веднага след гласуването парламентарната група на ДПС напусна пленарна зала с викове: "Довиждане".

В момента парламента гледа решение за признаване и осъждане на арменския геноцит и обявяване на 24 април за официален ден за почитане на паметта им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини