Повдигнаха обвинения за смъртта на четири лица при срутването на хотел Вероника

Вчера Окръжна прокуратура – Варна, в резултат на воденото активно разследване от екип от прокурори и следователи на причините и обстоятелствата довели до смъртта на четири лица при срутването на хотел „Вероника” в курортен комплекс „Слънчев ден” – Варна, повдигна обвинения за извършено престъпление по чл. 123, ал. 3 вр. ал. 1 от НК. Това съобщиха от Прокуратурата на Република България.

Към наказателна отговорност са привлечени двамата технически ръководители и координаторът по Здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител -„Планекс” ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - „Бултранспорт груп“ ООД. Те са били наети от изпълнителя, за да извършат събарянето на хотел „Вероника“. Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма „Дигинг“ ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента.

За извършване на строителната дейност по събаряне, на 08.04.2015 г. са били наети и пострадалите Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Тази дейност представлява източник на повишена опасност и изисква стриктно спазване на правилата за безопасни и здравословни условия на труд, разписани в Закона и наредбите по приложението му. Поради немарливо изпълнение на служебните си задължения, обвиняемите не са спазили тези правила и норми и по непредпазливост са причинили смъртта на пострадалите.

На всички обвиняеми е взета мярка за неотклонение „Подписка”. Наложена им е и мярка за процесуална принуда „Забрана да напускат страната без разрешение на прокуратурата“. Деянието, за което са привлечени към наказателна отговорност е наказуемо с лишаване от свобода от три до десет години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини