Германия иска да предадем българин, обвинен в три престъпления

Варненският окръжен съд задържа Георги Йорданов от Долни чифлик на основание на Европейска заповед за арест (ЕЗА), съобщиха от пресцентъра на съда.

Властите в Германия искат ареста и предаването на българина, за да го разследват за трафик на жена, принуждавана да проституира, за грабеж и телесна повреда.

Прокуратурата в Мюнхен, Бавария е посочила в документите, изпратени до България, че престъпната дейност е осъществена през август и септември миналата година.

Йорданов е извел от страната млада жена, за да проституира в Германия. Той прибирал всяко "заработено" от нея евро, а при опит от страна на момичето да задели нещо за себе си - следвала саморазправа, заплахи и бой.

В края на август потърпевшата поискала да се завърне в България, но това й струвало нова серия заплахи за живота, дори за здравето на близките й и побой. В началото на септември 2014 година младата жена успяла да се свърже със свой близък, за да предупреди, че е в опасност.

Йорданов чул разговора и пребил жертвата си. Разследващите в Германия настояват Георги да бъде изпратен, за да бъде водено наказателно преследване спрямо него. Те посочват, че максималното наказание, което може да получи там е 15 години "лишаване от свобода".

Днес ВОС прецени, че всички изисквания на ЗЕЕЗА са спазени. Германия е предоставила гаранция, че ако бъде осъден там, Йорданов може да търпи наказанието в родината си. Самият той декларира пред съда, че иска доброволно да бъде предаден на компетентните власти в Германия, за да докаже невинността си.

Това изявление Йорданов трябва да повтори идната седмица пред друг състав на ВОС, който ще разгледа по същество въпроса за предаването му във Федералната република. До тогава той ще остане с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право