Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

НАТО усили 10 пъти противоракетната отбрана на Европа

Посланик Дъглас Лют,

постоянен представител на САЩ в НАТО*

Този месец САЩ ще усилят с 9000 тона Системата за противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО. С пристигането на американския ескадрен миноносец „Портър“, който е третият кораб, оборудван със системата за противоракетна отбрана „Еджис“ (Aegis), базиран в Испания. Така САЩ продължават да изпълняват своите задължения за повишаване сигурността на европейските си партньори спрямо заплахите от нестабилния Близък изток. Четвърти американски кораб – ескадреният миноносец „Карни“, ще пристигне през есента.

Подобна сухоземна сензорна и прихващаща система – „Еджис ашор“ (Aegis Ashore), ще започне да функционира до края на тази година в Девеселу, Румъния (на 50 км от границата с България – б.р.). „Еджис ашор“ има същите способности като корабите с „Еджис“, но е фиксирана сухоземна система. Комбинацията между „Еджис“, „Еджис ашор“, прихващачите и бойните системи ще повишат способността на НАТО да защити европейските територии, населението и силите на НАТО в Европа почти десет пъти по-добре в сравнение с временните системи за противоракетна обрана, които алиансът обяви в Чикаго през 2012 г.

Противоракетната система на НАТО е сложно интегрирано трансатлантическо начинание и Съединените щати се ангажират да изпълнят своята част заедно с много други съюзници. НАТО взе първоначалното решение да изгради система за ПРО на Срещата на високо равнище в Лисабон през 2010 г. Оттогава ние се придържаме към това решение, като в същото време нашите съюзници предприеха стъпки за разполагане или изграждането на елементи от нея. От 2013 г. насам САЩ, Германия, Испания и Холандия вече имат разположени противоракетни системи „Пейтриът“ на територията на Турция, опериращи под командването и контрола на НАТО. В пристанищата на Испания са базирани американски кораби с противоракетни установки, а в Турция е монтиран важен сухоземен радар. В базата Рамщайн в Германия се намира командната и контролната структура, използваща специфичен софтуер, разработен и инсталиран от НАТО.

Подобно на Румъния, Полша също ще разположи на своя територия системата „Еджис ашор“, която ще започне да функционира най-късно до 2018 г. Холандия е в процес на модернизиране на своите фрегати, за да може в бъдеще да допринесе за работата на четири морски радари за ранно предупреждение. Дания се е ангажирала да осигури морски сензор за противоракетната система на НАТО, а много други съюзници участват в изграждането на боеспособността на алианса посредством програмата на НАТО за защита от балистични ракети. Всички тези усилия са отличен пример за ангажираността на НАТО да постигне една съвременна и модерна боеспособност.

Както американските миноносци „Кук“ и „Рос“, така и миноносецът „Портър“ е високоспециализиран многоцелеви разрушител. Освен стандартните възможности за противодействие на въздушни, сухоземни и атаки от подводници той може да осъществява сензорна локация и да прихваща балистични ракети благодарение на радарите от системата „Еджис“. Освен изпълнението на задачи по противоракетната отбрана „Портър“ ще участва и в постоянните мисии на НАТО чрез включване в операции за гарантиране на морската сигурност, както и в двустранни и многонационални учения.

Важно е да се отбележи, че системата за ПРО на НАТО е с чисто отбранителни способности за прихващане и унищожаване на балистични ракети в полет, включително на бойнaта глава и на всякакви други оръжия за масово поразяване, които тя може да носи. Прихващачите не са оборудвани с взривна бойна глава, а разчитат на своята кинетична енергия, за да поразят и унищожат вражеските ракети.

ПРО на НАТО има за цел да защитят населението на страните членки на пакта в Европа, както и техните територии и въоръжени сили от нарастващата заплаха от разпространението на балистични ракети с все по-голям радиус на действие и поразяваща сила. Над 30 държави в момента разработват все по-усъвършенствани балистични ракети. За да се предпази от тази реална заплаха, НАТО се нуждае от истинска защита. Противодействието на заплахата от атаки с балистични ракети от страни извън Евроатлантическия регион е нарастващо предизвикателство пред колективната сигурност, на което НАТО ще отговори. За да бъда ясен – системата за ПРО на НАТО не е насочена срещу Русия и по никакъв начин няма да подкопае руските стратегически възпиращи способности.
През миналия септември на срещата на високо равнище в Уелс лидерите на НАТО препотвърдиха важността от развитие на боеспособностите на алианса за противодействие на новите заплахи. Тази година с пристигането на миноносците „Портър“ и „Карни“ и на системата „Еджис ашор“ НАТО предприема важна стъпка към изпълнение на своите противоракетни способности. И демонстрира още веднъж умението си да се адаптира към новите предизвикателства, както го е правила в продължение на повече от 65 години.
*Текстът е предоставен специално на “Труд”. Заглавието е на редакцията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете