НАТО усили 10 пъти противоракетната отбрана на Европа

Посланик Дъглас Лют,

постоянен представител на САЩ в НАТО*

Този месец САЩ ще усилят с 9000 тона Системата за противоракетна отбрана (ПРО) на НАТО. С пристигането на американския ескадрен миноносец „Портър“, който е третият кораб, оборудван със системата за противоракетна отбрана „Еджис“ (Aegis), базиран в Испания. Така САЩ продължават да изпълняват своите задължения за повишаване сигурността на европейските си партньори спрямо заплахите от нестабилния Близък изток. Четвърти американски кораб - ескадреният миноносец „Карни“, ще пристигне през есента.

Подобна сухоземна сензорна и прихващаща система - „Еджис ашор“ (Aegis Ashore), ще започне да функционира до края на тази година в Девеселу, Румъния (на 50 км от границата с България - б.р.). „Еджис ашор“ има същите способности като корабите с „Еджис“, но е фиксирана сухоземна система. Комбинацията между „Еджис“, „Еджис ашор“, прихващачите и бойните системи ще повишат способността на НАТО да защити европейските територии, населението и силите на НАТО в Европа почти десет пъти по-добре в сравнение с временните системи за противоракетна обрана, които алиансът обяви в Чикаго през 2012 г.

Противоракетната система на НАТО е сложно интегрирано трансатлантическо начинание и Съединените щати се ангажират да изпълнят своята част заедно с много други съюзници. НАТО взе първоначалното решение да изгради система за ПРО на Срещата на високо равнище в Лисабон през 2010 г. Оттогава ние се придържаме към това решение, като в същото време нашите съюзници предприеха стъпки за разполагане или изграждането на елементи от нея. От 2013 г. насам САЩ, Германия, Испания и Холандия вече имат разположени противоракетни системи „Пейтриът“ на територията на Турция, опериращи под командването и контрола на НАТО. В пристанищата на Испания са базирани американски кораби с противоракетни установки, а в Турция е монтиран важен сухоземен радар. В базата Рамщайн в Германия се намира командната и контролната структура, използваща специфичен софтуер, разработен и инсталиран от НАТО.

Подобно на Румъния, Полша също ще разположи на своя територия системата „Еджис ашор“, която ще започне да функционира най-късно до 2018 г. Холандия е в процес на модернизиране на своите фрегати, за да може в бъдеще да допринесе за работата на четири морски радари за ранно предупреждение. Дания се е ангажирала да осигури морски сензор за противоракетната система на НАТО, а много други съюзници участват в изграждането на боеспособността на алианса посредством програмата на НАТО за защита от балистични ракети. Всички тези усилия са отличен пример за ангажираността на НАТО да постигне една съвременна и модерна боеспособност.

Както американските миноносци „Кук“ и „Рос“, така и миноносецът „Портър“ е високоспециализиран многоцелеви разрушител. Освен стандартните възможности за противодействие на въздушни, сухоземни и атаки от подводници той може да осъществява сензорна локация и да прихваща балистични ракети благодарение на радарите от системата „Еджис“. Освен изпълнението на задачи по противоракетната отбрана „Портър“ ще участва и в постоянните мисии на НАТО чрез включване в операции за гарантиране на морската сигурност, както и в двустранни и многонационални учения.

Важно е да се отбележи, че системата за ПРО на НАТО е с чисто отбранителни способности за прихващане и унищожаване на балистични ракети в полет, включително на бойнaта глава и на всякакви други оръжия за масово поразяване, които тя може да носи. Прихващачите не са оборудвани с взривна бойна глава, а разчитат на своята кинетична енергия, за да поразят и унищожат вражеските ракети.

ПРО на НАТО има за цел да защитят населението на страните членки на пакта в Европа, както и техните територии и въоръжени сили от нарастващата заплаха от разпространението на балистични ракети с все по-голям радиус на действие и поразяваща сила. Над 30 държави в момента разработват все по-усъвършенствани балистични ракети. За да се предпази от тази реална заплаха, НАТО се нуждае от истинска защита. Противодействието на заплахата от атаки с балистични ракети от страни извън Евроатлантическия регион е нарастващо предизвикателство пред колективната сигурност, на което НАТО ще отговори. За да бъда ясен - системата за ПРО на НАТО не е насочена срещу Русия и по никакъв начин няма да подкопае руските стратегически възпиращи способности.
През миналия септември на срещата на високо равнище в Уелс лидерите на НАТО препотвърдиха важността от развитие на боеспособностите на алианса за противодействие на новите заплахи. Тази година с пристигането на миноносците „Портър“ и „Карни“ и на системата „Еджис ашор“ НАТО предприема важна стъпка към изпълнение на своите противоракетни способности. И демонстрира още веднъж умението си да се адаптира към новите предизвикателства, както го е правила в продължение на повече от 65 години.
*Текстът е предоставен специално на “Труд”. Заглавието е на редакцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения