Усвояваме 560 млн.лв от Европа за отпадъци

България ще усвоява 560 млн.лв за третиране на отпадъци по новата оперативна програма "Околна среда 2014-2020". Това обяви в петък във Велико Търново министърът на екологията Ивелина Василева.

"С тези средства няма да се създават нови регионални депа за битова смет, нито пък ще се рекултивират и закриват старите сметища", заяви екоминистърката.

Тя поясни, че основен приоритет ще бъдат надграждането на съществуващите системи за управление на сметта, предварителното третиране на отпадъците компостирането, оползотворяването и повторната им употреба.

"По старата оперативна програма "Околна среда 2007-2013" получихме 750 млн.лв за регионални системи за управление на отпадъците. Предстои да бъдат изградени 12 депа. 90 млн.лв пък бяха отделени за закриване и рекултивиране на 40 стари сметища. В следващия програмен период този процес ще продължи, но без европейски средства. Държавата ще помогне на общините и ще могат да се ползват и средствата от отчисления", разясни Ивелина Василева.

Тя допълни, че чрез регионалните депа таксите за отчисление на отпадъците ще намалеят, а това ще се отрази благоприятно на общинските бюджети и на домакинствата. Ивелина Василева каза още, че за третирането на пестицидите и опасните отпадъци България ще получи 23 милиона швейцарски франка безвъзмездно.

"Складовете са инвентаризирани. Пакетирането, транспортирането и обезвреждането на този тип смет ще приключи през 2019 г", съобщи министър Василева.

По време на визитата си във Велико Търново тя инспектира строящото се регионално депо за битови отпадъци, което ще обслужва шест общини и ще поема сметта на 175 000 жители. Ивелина Василева каза, че е впечатлена от изпълнителите за качествената им работа по мащабния обект, която дори изпреварва фиксираните срокове. В новото депо се влагат 30,1 млн.лв европейски средства от ОП "Околна среда 2007-2013". След пускането му, пет стари сметища ще бъдат закрити.

Изпълнителят Петър Христов от "Политрейд Констръкшън" разкри, че изграждането върви в добро темпо и ще приключи в средата на август. "Срокът за предаване на обекта на Община Велико Търново е 15 октомври", уточни Христов.

Той обясни, че депото се простира върху 350 декара. На тази площ ще бъде разположена модерна система за сепариране и компостиране на битовите отпадъци. Предвидено е изграждането на хранилище за опасни отпадъци, площадка за зреене на компоста, както и пречиствателна станция за отпадни води. Поръчаното оборудване пристига до седмица и ще се монтира в началото на май. В момента се провежда обществена поръчка от Община Велико Търново за доставка на мобилно оборудване и механизация на стойност 1,5 млн.лв. Изпълнителят е внесъл и необходимата гаранция за качествено строителство, която е в размер на 3,9 млн.лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини