Затрупаният в ров в Банско работел от два дни

Работникът, който загина затрупан в ров в Банско в четвъртък около 16 ч, започнал работа преди два дни.

59-годишният Никола Лефтеров умря на място в изкоп, където е трябвало с колеги да поставя водопроводни тръби. Банско изпълнява проект за близо 90 млн. лв. за цялостна рехабилитация на ВиК-мрежата. През зимния сезон строителството бе спряно, но от десетина дни работата бе подновена.

Лефтеров работил на ул. "Баньо Маринов" с още двама колеги. Влязъл в изкопа, за да поставя тръбите, когато тонове пръст паднали върху него. Колегата му успял да се измъкне невредим.

Трудовите инспектори пристигнали веднага на мястото и установили, че работниците нямат договори, а ровът не е бил укрепен. Багерът, който копаел пък струпвал земната маса точно до края на рова. Не е направена оценка на риска и опасността от срутване, категорични са от инспекцията по труда.

Проектът за водния цикъл се изпълнява от "Балканстрой", която е наела обаче подизпълнители от Враца и Самоков. Тепърва ще се уточнява към коя от двете фирми са били наети работниците на рова-убиец.

Инспекцията по труда ще провери договорите на "Балканстрой" с двете фирми.
"На този обект трябва да е фирмата от Враца, но тя е длъжна да ни уведоми, че започва работа, а не са го направили. Трябва да знаем, за да направим инспекция на място, същото да извърши и надзорната фирма. Не сме издавали заповед на врачанската фирма за стартиране на дейност. Не е ясно как и защо са влезли да работят", каза Йордан Каназирев, който е един от собствениците на "Балканстрой".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини