Модерен лазер заработи в Медицински университет-Варна Лекуват безплатно 90 души, загубили зрението си заради катаракта

Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

Жителите на Косовска Митровица дължат 13 млн. евро за вода

НОКА иска промени в стандарта за българските млечни продукти

Поход от Велико Търново до хижа „Божур“ дава начало на кампанията ‚Движи се и победи“ Туристическата разходка ще е тази събота

Енергийният министър Петкова ще посети „Мини Марица-изток“

Тотален хаос в район “Младост”, няма кой да замести Иванчева

Иззеха голямо количество фалшификати на световни марки от магазин в Пловдив

Американска отнесе 500 долара глоба заради недекларирана ябълка

34 бармани мерят сили в национално състезание За първи път ги изпитват и на теория

ПАСЕ посъветва Турция да отмени предсрочните президентски и парламентарни избори

Сотир Цацаров в Брюксел: Тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора, а е в компютрите и социалните мрежи

Архитекти на електровелосипеди ще се грижат за парковете в София Осигурени са 10 колела

Шофьор с 1,40 промила алкохол метна 50 лева на полицаи

Специалисти: Парите за психиатричната помощ не стигат дори за оцеляването й

Шестима с обвинения за трагедията с хотел “Вероника”

Варненската окръжна прокуратура повдигна обвинения срещу шестима души за смъртта на четиримата строителни работници, смазани под руините на рухналия на 8 април хотел “Вероника” в комплекса “Слънчев ден”. Всички са обвинени за причиняване на смърт по немарливост на повече от едно лица, за което законът предвижда наказания от 3 до 10 г. затвор, уточни говорителят на прокуратурата Радослав Лазаров.

Трима от привлечените под наказателна отговорност са служители на фирма “Планекс” ООД, изпълнител на проекта за реконструкция на 47-годишния хотел. Това са двамата технически ръководители и координаторът по безопасни и здравословни условия на труд. Заедно с тях клиенти на прокуратурата станаха и двамата технически ръководители на “Бултранспорт груп” ООД, наета като подизпълнител, за да разруши машинно част от хотела. Последният обвинен е шефът на “Дигинг” ООД Георги Георгиев, посочен от оцелели работници като човекът, пратил загиналите да рутят ръчно основите на “Вероника”.

Още в първите дни на разследването стана ясно, че “Дигинг” е била ангажирана като подизпълнител на подизпълнителя, а задачата й била с багер да събори части от обекта. Опитите това да се случи удряли на камък и вероятно затова във фаталния 8 април след работно време и в разрез с всички изисквания загиналите Борислав Стефанов, Йосиф Стефанов, Тодор Тодоров и Манол Манолов били пратени да свършат ръчно черната работа. Четиримата са се трудили без договори, като дни наред преди трагедията събирали скрап от съседния съборен хотел “Мираж”.

На всички обвиняеми е взета мярка за неотклонение “подписка” и им е забранено да напускат страната без разрешение от прокуратурата, уточни Лазаров. До седмица се чакат и резултатите от проверката по случая, разпоредена от строителното министерство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.