Шестима с обвинения за трагедията с хотел "Вероника"

Варненската окръжна прокуратура повдигна обвинения срещу шестима души за смъртта на четиримата строителни работници, смазани под руините на рухналия на 8 април хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден". Всички са обвинени за причиняване на смърт по немарливост на повече от едно лица, за което законът предвижда наказания от 3 до 10 г. затвор, уточни говорителят на прокуратурата Радослав Лазаров.

Трима от привлечените под наказателна отговорност са служители на фирма "Планекс" ООД, изпълнител на проекта за реконструкция на 47-годишния хотел. Това са двамата технически ръководители и координаторът по безопасни и здравословни условия на труд. Заедно с тях клиенти на прокуратурата станаха и двамата технически ръководители на "Бултранспорт груп" ООД, наета като подизпълнител, за да разруши машинно част от хотела. Последният обвинен е шефът на "Дигинг" ООД Георги Георгиев, посочен от оцелели работници като човекът, пратил загиналите да рутят ръчно основите на "Вероника".

Още в първите дни на разследването стана ясно, че "Дигинг" е била ангажирана като подизпълнител на подизпълнителя, а задачата й била с багер да събори части от обекта. Опитите това да се случи удряли на камък и вероятно затова във фаталния 8 април след работно време и в разрез с всички изисквания загиналите Борислав Стефанов, Йосиф Стефанов, Тодор Тодоров и Манол Манолов били пратени да свършат ръчно черната работа. Четиримата са се трудили без договори, като дни наред преди трагедията събирали скрап от съседния съборен хотел "Мираж".

На всички обвиняеми е взета мярка за неотклонение "подписка" и им е забранено да напускат страната без разрешение от прокуратурата, уточни Лазаров. До седмица се чакат и резултатите от проверката по случая, разпоредена от строителното министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини