Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Въглищата с етикет, дървата да са сухи Финансови глоби за кметове, ако трудно се диша

Протестиращи в Перник пак блокираха магистрала „Люлин“

Усвояваме 560 млн. лева от Европа за отпадъци

България ще усвоява 560 млн. лв. за третиране на отпадъци по новата оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Това обяви във Велико Търново министърът на екологията Ивелина Василева.

„С тези средства няма да се създават нови регионални депа за битова смет, нито пък ще се рекултивират и закриват старите сметища“, заяви екоминистърката.
Тя поясни, че основен приоритет ще бъдат надграждането на съществуващите системи за управление на сметта, предварителното третиране на отпадъците компостирането, оползотворяването и повторната им употреба.

„По старата оперативна програма „Околна среда 2007-2013″ получихме 750 млн. лв. за регионални системи за управление на отпадъците. Предстои да бъдат изградени 12 депа. 90 млн. лв. пък бяха отделени за закриване и рекултивиране на 40 стари сметища. В следващия програмен период този процес ще продължи, но без европейски средства. Държавата ще помогне на общините и ще могат да се ползват и средствата от отчисления“, разясни Ивелина Василева.

Тя допълни, че чрез регионалните депа таксите за отчисление на отпадъците ще намалеят, а това ще се отрази благоприятно на общинските бюджети и на домакинствата. Ивелина Василева каза още, че за третирането на пестицидите и опасните отпадъци България ще получи 23 милиона швейцарски франка безвъзмездно.

„Складовете са инвентаризирани. Пакетирането, транспортирането и обезвреждането на този тип смет ще приключи през 2019 г.“, съобщи министър Василева.

По време на визитата си във Велико Търново тя инспектира строящото се регионално депо за битови отпадъци, което ще обслужва шест общини и ще поема сметта на 175 000 жители. Ивелина Василева каза, че е впечатлена от изпълнителите за качествената им работа по мащабния обект, която дори изпреварва фиксираните срокове. В новото депо се влагат 30,1 млн.лв евросредства от ОП „Околна среда 2007-2013“. След пускането му, пет стари сметища ще бъдат закрити.

Изпълнителят Петър Христов от „Политрейд Констръкшън“ разкри, че изграждането върви в добро темпо и ще приключи в средата на август. „Срокът за предаване на обекта на община Велико Търново е 15 октомври“, уточни Христов.
Той обясни, че депото се простира върху 350 декара. На тази площ ще бъде разположена модерна система за сепариране и компостиране на битовите отпадъци. Предвидено е изграждането на хранилище за опасни отпадъци, площадка за зреене на компоста, както и пречиствателна станция за отпадни води. Поръчаното оборудване пристига до седмица и ще се монтира в началото на май.

В момента се провежда обществена поръчка от община Велико Търново за доставка на мобилно оборудване и механизация на стойност 1,5 млн. лв. Изпълнителят е внесъл и необходимата гаранция за качествено строителство, която е в размер на 3,9 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.