Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Усвояваме 560 млн. лева от Европа за отпадъци

България ще усвоява 560 млн. лв. за третиране на отпадъци по новата оперативна програма “Околна среда 2014-2020”. Това обяви във Велико Търново министърът на екологията Ивелина Василева.

“С тези средства няма да се създават нови регионални депа за битова смет, нито пък ще се рекултивират и закриват старите сметища”, заяви екоминистърката.
Тя поясни, че основен приоритет ще бъдат надграждането на съществуващите системи за управление на сметта, предварителното третиране на отпадъците компостирането, оползотворяването и повторната им употреба.

“По старата оперативна програма “Околна среда 2007-2013″ получихме 750 млн. лв. за регионални системи за управление на отпадъците. Предстои да бъдат изградени 12 депа. 90 млн. лв. пък бяха отделени за закриване и рекултивиране на 40 стари сметища. В следващия програмен период този процес ще продължи, но без европейски средства. Държавата ще помогне на общините и ще могат да се ползват и средствата от отчисления”, разясни Ивелина Василева.

Тя допълни, че чрез регионалните депа таксите за отчисление на отпадъците ще намалеят, а това ще се отрази благоприятно на общинските бюджети и на домакинствата. Ивелина Василева каза още, че за третирането на пестицидите и опасните отпадъци България ще получи 23 милиона швейцарски франка безвъзмездно.

“Складовете са инвентаризирани. Пакетирането, транспортирането и обезвреждането на този тип смет ще приключи през 2019 г.”, съобщи министър Василева.

По време на визитата си във Велико Търново тя инспектира строящото се регионално депо за битови отпадъци, което ще обслужва шест общини и ще поема сметта на 175 000 жители. Ивелина Василева каза, че е впечатлена от изпълнителите за качествената им работа по мащабния обект, която дори изпреварва фиксираните срокове. В новото депо се влагат 30,1 млн.лв евросредства от ОП “Околна среда 2007-2013”. След пускането му, пет стари сметища ще бъдат закрити.

Изпълнителят Петър Христов от “Политрейд Констръкшън” разкри, че изграждането върви в добро темпо и ще приключи в средата на август. “Срокът за предаване на обекта на община Велико Търново е 15 октомври”, уточни Христов.
Той обясни, че депото се простира върху 350 декара. На тази площ ще бъде разположена модерна система за сепариране и компостиране на битовите отпадъци. Предвидено е изграждането на хранилище за опасни отпадъци, площадка за зреене на компоста, както и пречиствателна станция за отпадни води. Поръчаното оборудване пристига до седмица и ще се монтира в началото на май.

В момента се провежда обществена поръчка от община Велико Търново за доставка на мобилно оборудване и механизация на стойност 1,5 млн. лв. Изпълнителят е внесъл и необходимата гаранция за качествено строителство, която е в размер на 3,9 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете