Несебър и Созопол сключиха мирен договор

За поредна година Несебър и Созопол сключиха мирен договор на пищна церемония. С модерна яхта, в петъчния слънчев ден, кметовете на Несебър и Поморие- Николай Димитров и Иван Алексиев, пристигнаха в Созопол с дарове. На брега ги очакваше созополският градоначалник Панайот Рейзи, нимфи, фанфари и бог Аполон, в чийто образ се бе превъплатил актьорът Юрий Ангелов. Богът съпроводи свитите до центъра на града, където се подписа важния документ.

Преди 22 века, между Несебър и Созопол избухнала кървава война за това кой да владее солта на Поморие. Войната приключила, но не бил подписан документ за примирие. Затова от няколко години насам се сключва мирен договор, който напомня, че приближава туристическият сезон. Морските градове си пожелават много туристи и ползотворно лято. Мирният договор се скрепява и с богати дарове. Поморие дефакто става гарант на контракта, а бог Аполон вчера искаше лично да се убеди в добрите намерения.

От Несебър Панайот Рейзи получи сувенир, символ на града, който да краси кабинета му, а от Поморие- целебна кал и сол. На свой ред той се отсрами със смокинова ракия и така договорът бе подписан. Рамо удариха и созополски пенсионерки, които почерпиха гостите с традиционните за града сладкиши, наречени "дъмги".

Созополският кмет се пошегува, че няма много вяра на Несебър и Поморие, затова контрактът се сключвал само за една година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони