Ердоган в писмено обръщение: Турция споделя болката на арменския народ

Турция споделя болката на арменския народ във връзка с трагичните събития през 1915 г., се казва в писмено обръщение на президента Тайип Ердоган. Посланието е прочетено на литургия, извършена днес от патриарха на Арменската апостолска църква „Света Дева Мария” в Истанбул по случай 100-годишнината от трагедията.
За първи път в такова мероприятие на официално равнище участва членът на турското правителство министърът по въпросите на ЕС Волкан Бозкър.

„Ние знаем за печалните събития, преживяни от арменската общност в миналото. Искрено споделяме вашата болка. Искам да знаете, че нашите сърца са отворени за всички потомци на Османската империя”, се казва в обръщението на Ердоган.

Сега Армения си спомня жертвите на геноцида на арменците в Османската империя. В страната са поканени високопоставени делегации от различни страни на света, за да отдадат почит към жертвите на трагедията.

Досега Турция традиционно отричаше всички обвинения в свой адрес. Напоследък призна само за 200 хиляди убити, което не можело да се нарече геноцид. Затова Анкара остро реагира на процеса на международното признаване на геноцида на арменците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят