Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Лиляна Павлова се срещна с румънския си колега в Крайова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова проведе в Крайова работни срещи с вицепремиера и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Ливиу Драгня и с министъра по европейските фондове Мариус Ника. Министър Павлова е в състава на делегацията за съвместното заседание между правителствата на България и Румъния, ръководената от министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на МРРБ.

Пред вицепремиера Драгня, министър Павлова изрази задоволството си от сътрудничеството между двете държави, както в контекста на реализираните проекти по Програмите за териториално сътрудничество, така и по Дунавската стратегия. Министър Павлова изрази надежда, на базата на опита, натрупан в миналия програмен период, и „уроците“ от него, да бъде подобрена работата и изпълнението на новата програма за траснгранично сътрудничество и ще бъдат реализирани максимален брой проекти.

Двамата министри на регионалното развитие подчертаха готовността да бъдат подкрепени местните власти при реализацията на съвместни проекти за териториално сътрудничество.

По отношение на Дунавската стратегия министър Павлова акцентира и върху възможностите за изпълнение на бъдещи общи инициативи между двете държави, както и новите възможности, които разкрива програма „Дунав“ .

По време на срещата румънският министър на регионалното развитие предложи да бъде създаден буферен фонд за финансиране на бенефициенти, в случаи на забавени плащания от страна на ЕК. Според него, по този начин ще се улеснят бенефициентите при изпълнението на проектите.

Министъра Лиляна Павлова информира румънския си колега и за приоритетите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като даде за пример Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, предприетата реформа във водния сектор у нас и строителството на язовири за питейна вода, реформата в кадастъра.

Вицепремиерът Драгня постави акцент върху Програмата за териториално сътрудничество между двете държави и възможността за реализирането на съвместни инициативи по „Дунавската стратегия“. Беше обсъден планът „Юнкер“ и проектите, с които двете държави кандидатстват за финансиране по него.

Двамата министри се договориха да организират среща на техническо ниво между българското и румънското министерство на регионалното развитие, на която да се набележат мерки за финансиране на различни проекти,чрез различни програми. Ще бъде организирана и среща на местно ниво между Румъния и България, на която местните власти да бъдат запознати с подкрепата, която могат да получат за реализация на съвместни проекти.

С румънския министър по европейските фондове Мариус Ника министър Павлова коментира възможностите за общи проекти и инициативи чрез фондовете на ЕС, подобряване на усвояемостта на европейските средства от двете държави, в това число и на тези от изтичащия програмен период.

Доброто сътрудничество между двете държави, като важна основна в реализирането на проектите също бе отбелязано при разговорите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете