Десетки кандидат-студенти посетиха ВТУ в Деня на отворените врати

Димитър Главчев: Не бягаме от темата за Истанбулската конвенция

Дъщеря закла болната си майка си и опита да се самоубие в Лом

Незагасена цигара подпали къща за гости в Еленския Балкан Разследват палеж на автомобил в Павликенско

Загинали са всички на борда на катастрофиралия ирански самолет

Велико Търново пoсреща Световната организация на местните власти Престижният форум е в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС

Разследват животновъдна ферма в Ново село (СНИМКИ) Крави предизвикват ПТП-та, тъпчат гробове, нахлуват в интернат, землището осеяно с трупове на говеда

Вежди Рашидов: Надявам се, че Борисов и Радев ще се разберат като мъжкари

Самолет с 66 души на борда катастрофира в Иран

Шумен почита паметта на Апостола на свободата

Гришо срещу Федерер на финала в Ротердам Българинът досега няма победа срещу швейцареца

Тръмп разкритикува ФБР за пропуските му във връзка със стрелбата в училище във Флорида

Д-р Димитър Петров: Има тотална намеса в управлението на здравната каса

„Спейс Екс“ отложи изстрелването на испански сателит

Доналд Тръмп: Изборите през 2016 г. не са повлияни от руснаците

България и Румъния правят общи маршрути за туризъм

Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на икономиката, търговията и туризма на Румъния Михай Тудосе подписаха в Крайова протокол за намерение за сътрудничество между двете ведомства. Церемонията се състоя в Художествения музей на града в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Виктор Понта след изнесеното съвместно заседание на двете правителства.

Ще развиваме и укрепваме двустранните отношения, каза министър Ангелкова. Тя обърна внимание, че България и Румъния ще провеждат активна политика за разработване на общи туристически продукти за далечни пазари и по-специално в Китай, където ще бъде създаден българо-румънски туристически информационен център. Той ще промотира и предлага общите туристически продукти, допълни още Ангелкова. През последните години румънските туристи в България достигат по 1 милион души годишно, а българите, посетили северната ни съседка, са по около 300 000. Тя посочи още, че подписването на протокола цели да затвърди тази тенденция като възходяща и да засили присъствието на двете страни като обща дестинация за трети страни.

В рамките на визитата в Крайова се състоя и среща на министър Ангелкова със зам.-министъра на икономиката на Румъния Марчел Богдан Панделика. Двамата се договориха България и Румъния да работят по общ проект, с който да се кандидатства по програмата за Трансгранично сътрудничество. В началото на следващата седмица ще бъде готова работната група, която ще изготви проектното предложение. Идеята е да се разработи обща стратегия за създаване на регионални туристически продукти и да бъдат набелязани тематични маршрути от двете страни на река Дунав с цел да се стимулира икономическото развитие на региона и да се привличат повече туристи не само от двете страни, но и от трети пазари. Индикативната стойност на проекта, който до края на юни трябва да бъде готов, ще е приблизително 1.5 млн. евро.

„От Китай има голям интерес към съвместните продукти, които разработваме“, каза министър Ангелкова. По нейните думи през юни й предстои посещение в КНР и ще бъде добър знак, ако двете страни вече са готови с конкретните предложения. „На този етап можем да се фокусираме върху културно-историческото наследство в региона на Дунав и да проучим включването и на други страни“, допълни Ангелкова.

Според зам.-министър Панделика двете страни трябва да обърнат специално внимание и върху Черноморския регион, защото България и Румъния са единствените членки на ЕС с излаз на него. Двете страни се обединиха около мнението, че може да се използва успешно и опитът на Световната организация по туризъм за повишаване качеството на туристическия продукт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.