Григор Димитров: Мач в София? Звучи чудесно!

На представянето на партньорството между мобилния оператор „Теленор“ и звездата ни в тениса Григор Димитров спортист №1 на България за 2014 г. говори за сезона дотук и нещата около него в ATP тура. За първи път през годината 23-годишният ни ас застана пред медиите у нас.

Годината досега

„Сезонът за мен започва сега, имах известни затруднения, и то на турнири, на които винаги съм играл добре и очаквах по-добри резултати. На мача с Монфис в Монте Карло всичко се обърка. Нищо не се получаваше, каквото и да опитам. Има и такива дни... В Акапулко направих слаб турнир и не успях да защитя титлата си. Нямах достатъчно добра настройка. А и нямах достатъчно време да свикна с ракетата (нова от този сезон – б.а.). Този фактор никак не е за подценяване, отне ми от подготовката, изяде ми от времето за тренировки. Но имахме много дискусии и работа с инженерите на „Уилсън“, мисля, че вече сме на 95 процента от това, което трябва. За да избереш точната ракета, се минава през много фази, почти сме на финала.

Оптимизъм или отчаяние?

Не съм обезкуражен. Напротив, направих добра подготовка, харесва ми настилката (клей) и ще насоча вниманието си да играя добре в Париж (на „Ролан Гарос“ - б.а.). Това не значи, че останалите турнири не са важни. Искам на клей да се представя по-добре от 2014-а.

Нов треньор

Да, говорим и мислим в посока добавяне на нов треньор или помощник. Но това е деликатна ситуация, с целия ми тим го коментираме и търсим оптималния вариант. Играя повече турнири, пътувам повече и имам нужда от повече внимание, от още един човек. Трудно е да си в оптимална форма и концентрация 25 седмици поред. Това е тежък режим, аз лично сред всичките пътувания имам дни, в които изкарвам времето от 21,30 до 23,30 ч вечер във фитнеса. Няма друга възможност.

Напрежението

Разбира се, че има – няма как на такова ниво в тениса да е обратното. Но на мен не ми пречи, аз харесвам да играя под напрежение. Държи те по-концентриран и по-постоянен.
Мач в София, например демонстративен в „Арена Армеец“?
Защо не, звучи чудесно и ако зависеше само от мен – готово. Да се надяваме един ден да е възможно, но има много фактори това да се случи.

Турнирът в Истанбул

Тази година е много силен. В неделя в 15 часа тренираме с Роджър Федерер там и ще обсъдим (смее се). Всеки там е добър играч. Ще е много трудно, но ако всичко върви по план, дано финалът е Димитров – Федерер.

Ще играе ли за България в „Купа Дейвис“ през лятото?

Има време дотогава, мачовете са чак след „Уимбълдън“. Много турнири ми се събират, ще имам нужда и от почивка, а и трябва да опитам да съм в добра физическа форма. Да се надяваме да успея да играя за България. Предстоят Турция, Мадрид, Париж, Лондон – адски важни седмици и за точки, но и за това да видя на какво ниво съм.

Мечтата за номер едно

Разбира се, неизбежно ще постигнеш високо класиране, ако имаш добри резултати. Но не искам да посочвам конкретни цели в момента. В тениса един турнир може да преобърне сезона ти и плановете ти. Искам да играя добре и постоянно, това е процесът в момента за мен. Дано на първо време завърша годината по-високо от мястото, на което съм сега.
Джокович и Надал

Ноле е най-добрият в момента. Неоспоримо е, като гледаме играта и резултатите му. Изключително концентриран е, много е трудно да играеш срещу него. Освен това е в отлична физическа форма. Колкото до Рафа Надал, не знам в какво състояние е, защото не съм в отбора му. Може да има проблеми извън корта или пък физически... Само гадаем, не знаем неща отвътре.

Подготовката за мачовете

Всеки път е различно. Вечерта преди мача започва всичко в главата ми. Визуализирам мача и съперника, минават ми картини от предишни срещи с него, какви удари съм успял или не да направя. Сякаш си гледам мача за себе си, преди да се е играл. Представям си как излизам на корта и опитвам победни удари.

Българите по трибуните

Това е чудесно усещане, чувам ги, виждам ги, като седна в почивките. Забелязвам знамената и съм горд от това. Кара ме да се чувствам още повече българин. В Букурещ, в Мадрид... невероятни бяха, но и не само там. Когато играя срещу най-силните като Джокович и Надал, това е особено важно. Кара ме да се гордея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт