ГЕРБ: Община Търговище продава на занижени цени заради изборите

Общината се кани да продаде предизборно на занижени цени два терена от 2150 кв. м на пазара на областния лидер на ДПС бизнесмена Хамди Илиязов. Цената била подкрепата на партията му за нов мандат на кмета д-р Красимир Мирев от БСП. Това обявиха на пресконференция от ГЕРБ в Търговище.

Те алармираха, че докладната за продажбата на земята под два търговски обекта на пазара ще се гледа следващата седмица и те ще гласуват против. Щели да искат завишение на цената, която сега била определена на 80 000 лв. (б. р.- Според докладната единият терен е оценен на 44 100 лв. при данъчна оценка от 35 000 лв., а другият на 41 500 при оценка 32 697 лв. и подлежат на облагане с ДДС). Това правело по 40 лв/кв. и било с 60% по-ниско спрямо реалните цени. Сметката почивала на факта, че за правото на строеж общината взимала по 100 лв./кв. м, а за реална земя далеч по-малко.

"При сегашните цени това е подарък за Илиязов заради изборите. Не ангажирам партията, но фактите са очевидни", каза съветникът Панайот Димитров.
Областният управител Светлин Бонев каза, че няма правомощия да спре подобна сделка, но държат да предупредят гражданите какво става.

От общината коментираха, че Илиязов има реализирано право на строеж на терените и никой друг не може да закупи земята под тях. Никой не можело и да го кара да купува тези парцели и на практика той правел подарък на общината с искането да плати земята под обектите, които са негови.

Зам.-кметът Диян Дечев коментира, че цените са средно над 10% над средните за града и общината никога не е продавала на занижени цени. Относно тези за правото на строеж заяви, че най-високата цена в Търговище е около 25 лв./кв. м в най-скъпата зона и сделки при 100 лв. няма.

Лидерът на ДПС Илиязов пък каза от ГЕРБ да четат законите преди да дават изявления.

Кметът на Търговище д-р Мирев също лаконично заяви, че е рано да се говори за избори и нов мандат и че няма никаква нарушения с предлаганата продажба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони