Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Жителите на Иганово готвят блокади, ако не бъдат допуснати до имотите си

Жителите на пловдивското село Иганово (община Карлово) се заканиха на 29 април да блокират главен път І-6 и жп прелеза в село Певците, ако до тази дата не бъдат допуснати до розовите си насаждения и земеделски земи, за да ги обработват. Това се разбра след срещата на техни представители в петък с кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и зам.-кметицата Данка Люртова.

Пред тях хората от селото декларираха своите притеснения и опасения заради наложената им забрана за достъп до имотите им след взривовете в склада за боеприпаси на площадка Иганово към ВМЗ-сопот. Исканията им са незабавно или в най-кратки срокове да започне оглед и разчистване от сапьори на имотите им, като се започне от розовите насаждания, за да не се губи време.

Притесненията на земеделските стопани са, че ще бъдат изпуснати сроковете за обработка и пръскане на маслодайните рози и ще се наложи неустойки по предварително сключени договори за доставка на розов цвят с фирми от Франция, САЩ и др.

Собствениците се опасяват, че ще изгубят субсидиите, които сега получават, и че загубите им ще са дългосрочни, тъй като ако не се обере розовия храст, той изсъхва, става на филизи и не цъфти на другата година. По-голямата част от местното население разчита основно на розобера за препитание, което може да загуби, защото щетите за производителите ще са стотици хиляди левове.

Веднага след срещата с игановци кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов е разговарял по телефона с министъра на отбраната Николай Ненчев, с командира на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев и с областния управител на Пловдив Розалин Петков. „Получих уверения, че още днес ще бъде издадане заповед, с която сапьорите да започнат разчистването на района около плодащката на ВМЗ в Иганово“, заяви кметът д-р Кабаиванов. Той допълни, че заедно с цялото ръководство на община Карлово застава твърдо зад исканията на хората и ще ги подкрепи в стачните им действия, ако не бъде спазен срокът за разчистване на техните розови насаждения и земеделски земи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.