Жителите на Иганово готвят блокади, ако не бъдат допуснати до имотите си

Жителите на пловдивското село Иганово (община Карлово) се заканиха на 29 април да блокират главен път І-6 и жп прелеза в село Певците, ако до тази дата не бъдат допуснати до розовите си насаждения и земеделски земи, за да ги обработват. Това се разбра след срещата на техни представители в петък с кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и зам.-кметицата Данка Люртова.

Пред тях хората от селото декларираха своите притеснения и опасения заради наложената им забрана за достъп до имотите им след взривовете в склада за боеприпаси на площадка Иганово към ВМЗ-сопот. Исканията им са незабавно или в най-кратки срокове да започне оглед и разчистване от сапьори на имотите им, като се започне от розовите насаждания, за да не се губи време.

Притесненията на земеделските стопани са, че ще бъдат изпуснати сроковете за обработка и пръскане на маслодайните рози и ще се наложи неустойки по предварително сключени договори за доставка на розов цвят с фирми от Франция, САЩ и др.

Собствениците се опасяват, че ще изгубят субсидиите, които сега получават, и че загубите им ще са дългосрочни, тъй като ако не се обере розовия храст, той изсъхва, става на филизи и не цъфти на другата година. По-голямата част от местното население разчита основно на розобера за препитание, което може да загуби, защото щетите за производителите ще са стотици хиляди левове.

Веднага след срещата с игановци кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов е разговарял по телефона с министъра на отбраната Николай Ненчев, с командира на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев и с областния управител на Пловдив Розалин Петков. "Получих уверения, че още днес ще бъде издадане заповед, с която сапьорите да започнат разчистването на района около плодащката на ВМЗ в Иганово", заяви кметът д-р Кабаиванов. Той допълни, че заедно с цялото ръководство на община Карлово застава твърдо зад исканията на хората и ще ги подкрепи в стачните им действия, ако не бъде спазен срокът за разчистване на техните розови насаждения и земеделски земи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини