Роми разбиват нова улица заради трафик

Роми дупчат с кирки и лопати новоасфалтирана улица в Русе, за да спрат интензивния трафик на автомобили. Мургавите родители в къщите по ул. "Българка" в кв. "Родина" твърдят, че така искат да опазят децата си от случайни катастрофи. "Минават постоянно коли, ще стане беля", обясниха обитатели. С изкуствените дупки по улицата те искали да принудят шофьорите да карат бавно.

"Проверка от служители на общината установи, че новоположената асфалтова настилка е нарушена умишлено", уточниха от кметската управа. Шефът на общинска директорът "Екология и транспорт" Георги Игнатов обясни, че ул. "Българка" е ремонтирана миналата есен.

"Съставили сме констативен протокол за установеното нарушение и сме уведомили полицията", допълни Игнатов. Преписката за посегателство над общинско имущество е изпратена на полицията и е срещу неизвестен нарушител. Ако виновните лица бъдат издирени, ще може да се търси отговорност от тях.

Живеещите на ул. "Витоша" в центъра на крайдунавския град пък чакат от 20 г. да я асфалтират. В бюджета на общинско предприятие "Комунални дейности" за изграждане, ремонт и поддръжка на уличната мрежа т.г. са предвидени 4 152 839 лв., включително за заплати на персонала, сочи справката в общината. За пътна маркировка са заложени 70 780 лв.

Докато се запълват дупки покрай стартиралите ремонти, пропадна ул. "Зорница" в Русе. Огромната дупка на платното е досами гробищния парк "Чародейка". Улицата е още в 5-годишен гаранционен срок, тъй като беше реконструирана по т.нар. воден заем на община Русе. Рехабилитацията на ВиК-мрежата и изградената нова пречиствателна станция на Русе бяха финансирана с 58 млн.евро по програма ИСПА и от държавния бюджет.

Мащабният обект спаси града от санкциите на европейската директива за отпадните води. Според нея всички градове с над 10 000 души население трябва да имат пречиствателни станции. На 27 декември 2011 г. лично премиерът Бойко Борисов преряза лентата на пречиствателната станция, за да се спази удължения с 1 г. срок на забавеното строителство. Недовършените крайбрежен колектор и кейовата стена по ЛОТ 2 се разминаха без санкции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини