Оставиха в ареста командоса от контрабандния канал за цигари

Служителят на СОБТ (Специализирания отряд за борба с тероризма) Драгомир Драганов, който бе задържан за съучастие в разбития на 29 март контрабанден канал за внасяне на цигари без бандерол през ГКПП-Капитан Андреево, остава за постоянно в ареста, реши Пловдивският окръжен съд. Тричленният му състав с председател съдия Светлана Станева уважи искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Делото бе засекретено заради наличието в материалите по него на класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и се гледа при закрити врати.

"Съучастието на обвинения се установи при разпита на свидетелите и от други доказателства, които събрахме", съобщи младият прокурор Иван Спиров. Той допълни, че обвиняемият Драгомир Драгомиров е оказвал логистична подкрепа за осъществяването на престъплението - контрабанда на акцизни стоки през граница, като е ескортирал три турски камиона, натоварени с цигари без бандерол на обща стойност 24 289 200 лв., и е давал разяснения на водачите им турски граждани Ремзи Караибрахимоглу и Яшар Коч, и на помагача им Михаил Млекаров, служител в спедиторска фирма. Предметът на контрабандата е в особено големи размери и е извършено без знанието и разрешението на митниците чрез използване на документи с невярно съдържание. Обвинението срещу спецполицая е за престъпления по чл.234, ал.2, т.3 във връзка с ал.1,чл.20, ал.4 и по чл. 242 от НК.

Заседанието в Пловдивския окръжен съд започна с половин час закъснение, а единственото, което Драгомир Драгомиров заяви в залата бе, че не иска да бъде сниман. Той бе облечен в марков анцуг и приличаше повече на футболист от аматьорските групи, отколкото на командос.

Спецполицаят се оказа с постоянен адрес в София, а логистичната помощ, която е оказвал, е започнала от бензиностанцията на ОМV край село Момково (Хасковска област) и е продължила по пътя до Пловдив. "Служителят на СОБТ бе задържан чак, когато срещу него бяха събрани достатъчно доказателства", така прокурор Иван Спиров отговори на репортерски въпрос защо толкова много се е забавил този арест. Държавният обвинител отказа да коментира дали предстоят нови арести, но допълни, че наказанието, което ще иска за Драгомиров за извършените престъпления, ще е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

"С Драгомиров обвиняемите за разкрития контрабанден канал стават 16, като 14 от тях са задържани, а двама са пуснати под гаранция", каза още прокурор Спиров.
Защитникът на задържания спецполицай адвокат Васил Василев заяви, че ще обжалва наложената мярка "задържане под стража" на клиента му пред Апелативния съд в Пловдив. Заседанието е насрочено за 30 април (четвъртък) от 10 часа. "Прокуратурата използва срещу клиента ми само косвени доказателства. Няма нито едно, което да доказва съучастието на Драгомиров в контрабандния канал, за което го обвиняват", декларира адвокат Василев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право