Акушерката два часа удряла бебето, защото плачело (обзор)

Акушерката Емилия Ковачева пребила 4-дневното бебе Никол, за да спре да плаче. Това разказала самата тя на полицаите, но по-късно отказала да повтори думите си, след като й повдигнали обвинение за опит за убийство на пеленачето, научи “Труд”.

Побоят станал в нощта на 17 срещу 18 април в частната болница “Софиямед”. Тогава Ковачева била нощна смяна. Малко преди 2 ч бебето заплакало. Смята се, че акушерката се изнервила от детския плач и започнала да бие момиченцето. От видеозаписите на камерите в родилното отделение се вижда, че Ковачева първо удря с шамари бебето, после започва да го налага и с юмруци. Жестокостта на акушерката не секнала - хванала момиченцето за гърлото с една ръка и го вдигнала от креватчето му, за да го души. Натискала го и по гърдите. То така и не спирало да плаче. По-късно го ударила по главата със стъклено шише за мляко.

Ударите на Ковачева били толкова силни, че от тях кошчето на бебето се размествало, разказаха потресени разследващите. Те дори се разплакали, докато гледали видеозаписа. Агресията на акушерката приключила чак в 3,50 ч, съобщиха от прокуратурата. През това време тя била сама в стаята. Там имало и още 3 бебета. Никол било най-здравото от всички. Към останалите Ковачева била внимателна - повивала ги и ги галела по главичките, казаха още от държавното обвинение.

В онази нощ на смяна били санитарка и дежурна лекарка, но по време на боя те били в почивка. Нито една от тях освен акушерката не е влизала в стаята с новородени. “Тази нощ бебето не било дадено на майката, на сутринта трябвало да ги изпишат”, казаха разследващите.

На развиделяване, преди да свърши смяната на Ковачева, медицинска сестра забелязала, че бебето изглеждало бледо и съобщила за състоянието му дежурна лекарка. Тя го прегледала и предположила, че става въпрос за жълтеница. Тогава медиците започнали да му вливат кръв. Около 18 ч обаче състоянието на Никол не се подобрило и дежурната предложила да пратят бебето за лечение в болница “Токуда”, с която имали сключен договор за по-тежки случаи.

Още същата нощ в “Токуда” момиченцето изпаднало в кома. Лекарите установили, че главичката на Никол е уголемена с 3 см. Това не било нормално след раждане с цезерово сечение. Медиците направили и изследване на скенер, което показало, че бебето е с черепно-мозъчна травма.

За побоя на полицаите от 4-то РПУ съобщили от болница „Токуда“ на 22 април, каза говорителят на ВКП Румяна Арнаудова. Към настоящия момент обвиняемата се е възползвала от правото си да не дава обяснения, каза още тя. От полицията са разпитали майката на Никол, но тя изпаднала в шок от случилото се.

Днес прокуратурата ще внесе искане за постоянното задържане под стража на Ковачева в Софийския градски съд. Очаква се заключението по психиатричната експертиза, което да обясни поведението на акушерката.
Акушерката е обвинена в опит за убийство.

ПОСЛЕДСТВИЯ

Никол диша нормално, но все още е под наблюдение

СОНЯ СПАСОВА

Малката Никол се възстановява добре и вече диша нормално, но все още е в интензивния сектор на неонатологията, съобщиха от болница „Токуда“. Няма опасност за живота й, а мозъчният оток е овладян за 48 часа, което е истинско постижение за медицината.

Докторите от болницата не дават повече информация, нито се ангажират с прогноза какви може да бъдат последствията от побоя, нанесен й от акушерката Емилия Ковачева. Заради това са необходими дългосрочно проследяване и допълнителни изследвания.

Неофициално медиците коментираха пред „Труд“, че вероятно няма да има последствия за бебето. Най-песимистичните прогнози са, че подобни удари в главичката на малкото същество понякога може да отключат епилепсия или да предизвикат парализа.
Семейството има и по-голяма дъщеричка.

Близките на акушерката: Не вярваме, че е сторила зло на детето

Близки, познати и колеги от самоковската болница на акушерката Емилия Ковачева и вчера заявиха, че продължават да не вярват тя да е сторила зло на бебето. 40-годишната жена е вдовица от 14 години, работи от тъмно до тъмно и сама гледа двете си дъщери. По-голямото от момичетата учи фармация в Медицинския университет в София. „Нищо не знам и нищо не е споделяла с нас. Не вярвам да е способна на такова нещо“, каза майка й. Тя категорично отрече дъщеря й да има психични проблеми. Майката и съпругът й разбрали от медиите за ареста на Ковачева.

„Мога да ви уверя, че тя не е давала признаци за психични отклонения. Не е способна да направи такова нещо с умисъл“, каза и племенникът й Даниел Кирилов.
Хората в Самоков също не могат да повярват, че Емилия Ковачева е пребила бебето. „Много е добра и любезна. Не вярваме да го е извършила“, коментираха местните. Нейни бивши колеги от болницата в Самоков пък бяха изненадани от новината за ареста й и се чудиха защо Ковачева е посегнала на бебето.

Подозират професионално изпепеляване у акушерката

Най-вероятно при акушерката, пребила 4-дневното бебе, става дума за професионално прегаряне. Това обясни проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи пред БНТ. Тя допълни, че не може да разбере защо акушерката е била 24 часа на работа и е останала сама през нощта. Според нея трябвало да има поне 2 акушерки на смяна. При нас на смяна дежурят 4-5 акушерки, а през деня и старша акушерка, каза д-р Валентина Григорова, зам.-шефка на Първа АГ болница “Св. София”. През нощта там има и лекар.

Професионалното изпепеляване или прегаряне е известно и като синдром на Бърнаут. Получава се при хроничен стрес и умора и покосява най-често хора, които работят с други хора, обясни пред „Труд“ проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия. Тя не се нае да определи дали случая е такъв, но уточни, че медиците са особено застрашени от този синдром.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право