Магнолия - дървото на властта

Със скоростта на магнолия, пардон – мълния, снимката на премиера Бойко Борисов пред любимите му разцъфтели дръвчета на двора в Банкя обикаляше из интернет през изминалата седмица.

Оказва се обаче, че магнолията е любим растителен вид не само на българския премиер – по нея си падат известни световни личности – от държавни глави като президента Обама до духовни водачи като Далай Лама.

Тя е предпочитана фиданка при ритуални засаждания – официалните гости в резиденцията „Кларънс хауз“ на английския престолонаследник принц Чарлз имат честта да посадят по една магнолия на двора. Синът му принц Хари засади такова дръвче в „Британската градина“ в Манхатън при визитата си в Ню Йорк.
Две величествени магнолии стоят на стража пред непарадния вход на Белия дом във Вашингтон.

Цвят от магнолия е официален символ на Северна Корея. Това е любимото растение на техния вожд Ким Чен Ун и той често е изобразяван сред разцъфнали магнолии.

Откъде идва този афинитет към красивото дърво? Може би тайната се крие в неговата символика: в Западната култура се приема, че като цяло това дърво е символ на благородство, упоритост, лично достойнство и любов към природата.
В нумерологията на магнолията отговаря числото 9. То е универсално число и символизира завършване на цикъл и постигане на целите в живота.

В Източната философия и медицина се смята, че магнолията укрепва и активира сърдечната чакра. Тя от своя страна е изворът на идеализъм, любов и изцеление в човешката душа. За магнолията се смята, че осъществява връзката между сърцето на човека и неговия висш разум. Тя засилва верността и лоялността на хората около нас и създава условия за силна взаимовръзка, основана върху идеали, смятат източните философи.

Макар че в праисторически времена е съществувала по цялото земно кълбо, в Европа е внесена повторно през 17-и век от Америка. Кръстена е на видния френски ботаник Пиер Магнол, а името е дадено от неговия колега Шарл Плюмие, който изследвал растителния вид на остров Мартиника.

Когато се снимат с магнолии, политиците е хубаво да знаят и един любопитен факт – те са на власт за няколко мандата, а магнолията е най-старият съществуващ днес растителен вид на планетата Земя. Нейните цветове се опрашват от бръмбари, защото тя предхожда появата на пчелите като животински вид. Тя е тук от 100 милиона години, край нея са се разхождали динозаврите, оцеляла е няколко ледникови епохи и няма изгледи да изчезне - днес по света има над 210 вида магнолии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл