Психиатри: Синдромът Burnout е причина за агресията на акушерката, изпепелил е мозъка й

Едно от възможните обяснения за внезапно избухналата агресия на акушерката с дългогодишен стаж е синдромът Burnout, познат още като професионално изчерпване. Това твърдят психиатри, изследвали симптомите на заболяването, предаде TV7.
Психиатрите описват синдрома "бърнаут" като прегряване на мозъка. Постоянното напрежение и всекидневният стрес отключват т.н изпепеляване. Синдромът може да бъде определен като емоционален банкрут и загуба на желание за живот.

Ако вие вършите работа, от която не виждате продукт или този продукт не ви носи удовлетворение, вие може доста бързо да бъдете изпепелени. Когато трябва да работите с хората, потребяващи вашата услуга, в случая - пациенти или клиенти в други сектори, вие ставате безразлични и цинични към тях", обяснява психиатърът Дроздостой Стоянов.

Изследванията показват, че синдромът се проявява при почти всички професии - юристи, артисти или полицаи, но статистиката показва, че 70% от медицинските работници страдат от изпепеляване на мозъка. "Това са онези сектори на здравеопазването, в които има висока степен на смъртност, висока степен на обременяване с отговорност", допълва още Стоянов.

Д-р Ненчо Ненчев завежда отделението по хемодиализа в университетската болница"Свети Иван Рилски" и всеки ден става свидетел на безнадеждни случаи. За да не "прегрее" мозъкът му има проста рецепта. Разходка в планината, туризъм, четене, телевизия.

Експертите смятат обаче, че грижа за хората, работещи под стрес, трябва да се поеме и от държавата, за да се избегнат инциденти. Според изследванията от "запалването на мозъка" до "изпепеляването му" минават средно 7 години, за това експертите съветват при поява на симптоми да се търси медицинска помощ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини