В Гърция посегнаха на парите на болниците и университетите

Парламентът на Гърция прие спорно постановление, което прави задължителен трансферът на резервни фондове от обществените учреждения и местни власти към Централната банка, предаде Франс прес.

Постановлението беше прието с подкрепата на управляващото мнозинство от СИРИЗА и техните коалиционни партньори Независими гърци, тоест със 156 гласа "за" срещу 104 "против".

Опозиционните партии, основно десницата и социалистите, определиха постановлението като противоконституционно и обвиниха правителството, че проточва преговорите с кредиторите на Гърция с риск да постави гръцката хазна в задънена улица.

Приетото постановление цели да покрие спешните нужди на държавата, възлизащи на 3 милиарда евро за идните 15 дни. Задължителният трансфер на финансови резерви от около 1400 обществени организации (болници, университети и т.н.) и от местните власти ще донесе на хазната 1,5 милиарда евро, според оценките на правителството.

Според либералния в. "Катимерини" сумата няма да е повече от 400 милиона евро. Новината, че парламентът планира да приеме подобна мярка, беше съобщена в началото на седмицата и предизвика гневните реакции на засегнатите от трансфера страни.

Правителството твърди, че парите ще бъдат инвестирани по сигурен начин и няма основание кметовете, областните съветници или университетите да не извършват подобни трансфери към Гръцката централна банка.

Според представителя на опозицията Костас Агорастос, председател на Гръцкия съюз на регионите и бивш депутат от Нова демокрация, тази марка може да спре строителството на пътища, болници и училища.

Синдикатът на лекарите в Атина пък припомни, че решението идва в момент, в който финансите на болниците са ударили дъното.

Гърция няма пари заради закъснението на плащането на последния транш от международната помощ в размер на 7.2 милиарда евро и заради стагнацията в преговорите с кредиторите, продължаващи вече два месеца. В Рига в петък по време на среща на министрите на финансите от еврозоната не беше намерено никакво споразумение относно гръцкия дълг след два месеца на преговори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят