Млад мъж и приятелката му са тежко ранени след сблъсък на мотор и кола в Лом

Ердоган: Австрия ще “плати цената” за забраната на турската предизборна кампания

Борисов: Срещал съм се с Иванчева за парка в „Младост“, докато е текло разследването срещу нея

Облагат с такса и ловните кучета

“Митове и чудовища” от пясък в Бургас Започна подготовката за Пясъчния фестивал

Министър Кралев: Тенисът вече бие футбола по сигнали за уговорени срещи Водят се преговори за кръг на европейски рали шампионат у нас

Цацаров: МВР и прокуратурата да мобилизират усилията си срещу черния пазар на насипен тютюн

Рибари събраха над тон боклуци край язовир „Огоста”

Деси Фотосесията със специална награда от “Мис Силикон”

Военен автомобил се обърна на магистрала “Тракия” Няма пострадали хора

Съселяни издадоха шофьор, че пие и кара

Заради изоставен багаж затвориха временно бул. “Захари Стоянов”

Откриха депо за нелегален алкохол в склад за плодове и зеленчуци

Осъдиха Салах Абдеслам за атентатите в Париж през 2015 г.

Митничари задържаха 100 кг нелегален тютюн

Методи Андреев: Съдебната реформа няма да реши проблема

Поредната съдебна реформа няма да може да реши кардинално проблема с несъответствието между заявената форма на управление – демокрация и реалните резултати от действието на съдебната власт. Това каза пред “Фокус” Методи Андреев, депутат от ГЕРБ.

По думите му, за да се направи такава реформа в съдебната система, която да даде очаквания ефект, тоест съдебната система да стане такава, каквато искаме да бъде, да се спазва закона, да няма закон за едни, а беззаконие на други, да няма частни съдии и прокурори, да няма съмнение в решенията на съда, а когато се чуят да вдъхват уважение доверие, трябва нова конституция. „За да се спазват законите трябва да има съответно желание, мотивация, трябва да има хора, които са възпитани, че трябва да се спазват законите. Това силно се отнася за онези, които са натоварени от държавата и обществото с това да прилагат законите – хората от съдебната власт. Когато тези хора не са правилните хора, когато те са попаднали на неправилното място в неточното време, тогава ние не можем да кажем, че законите не се изпълняват.

Това е констатация, която е резултат от несъответствието между желано и реално случило се”, каза още Андреев. Според него най-важния момент е да констатираме, че законите не се спазват, но и да изречем основната причина – лош подбора на хората, които се занимават с прилагането на закона. „Подборът на представляващите тази система лица не е добър. Знаете колко случаи имаше когато един съдия трябва да извърши някакво действие, за да може да се издигне в кариерата си. Това действие е свързано с някакво незачитане на закон или със защита на корпоративен или политически интерес. Ако ние съумеем да създадем принципи, да създадем методология за подбор на правилните хора, които да отидат на правилните места в съдебната система, нещата ще са значително по-добре”, смята депутатът.

Андреев каза още, че е много важно са се намери начин да бъде оценявана почтеността на всеки човек, защото тя е необходимото качество за човек, който се занимава с прилагането на закона. „Той трябва да е почтен към хората, които са го избрали, към законодателството, към практиката на органа, към който работи. Но почтеността е много рядко срещана у нас човешка черта и затова имаме тези проблеми с прилагането на законите”, убеден е депутатът.

В коментар на случващото се със съдия Румяна Ченалова, Методи Андреев заяви, че безспорно има неща, заради които тя трябва да се срамува. Според депутатът от ГЕРБ остава въпросът дали съдия Ченалова е единствената, която нарушава правилата. „Аз се притеснявам да не стане така, че да посочим 5-6 виновника за състоянието на съдебната система и да си мислим, че нещата са приключили”, каза още той. Според него, ако има други такива като Румяна Ченалова, те трябва да бъдат посочени, отстранени, а законът да започне да се прилага в такива случаи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.