Протестират срещу изграждането на социални жилища в Аспарухово

Около 100 жители на варненския квартал "Аспарухово" се събраха на протест. Те са несъгласни с това в квартала им да бъдат построени социални жилища и блок за пострадалите от голямото наводнение през миналата година, предаде БГНЕС.

И къщичките, и блокът, всичко това са социални жилища. Поводът за тяхното построяване беше бедствието в Аспарухово. Само поводът. Това заяви Радослав Коев, заместник-кмет в района. Оттам нататък разпределението на всички социални жилища във Варна става по следния ред. Общината, когато получи такива жилища, било то като обезщетение, било като наследство или пък тези, които е построила сама, ги възлага на територията, на които те се намират. Там съществуват комисии на Общинския съвет, които настаняват крайно нуждаещите се в тези жилища. Те са крайно недостатъчни на територията на Варна, на територията на Аспарухово още по-трайно недостатъчни и ние се надяваме с тези жилища да покрием част от нуждите си в този социален фонд, добави Коев.

Оттам нататък разпределението става само и единствено по правилника на община Варна, който гласи следното, най-важното всъщност. Поне 5 години тези хора да са обитавали същата тази територия, същия квартал. Тоест няма как да дойде да живее някой в тези жилища, който не е живял в Аспарухово, няма как да бъде настанен. Друга настанителна комисия във Варна няма, та не е възможно хора от други райони да бъдат настанени тук, каза още Радослав Коев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони