Мерджанов: Няма да допуснем компромис с десни мерки

Ние няма да допуснем компромис с десни мерки, с изповядване и провеждане на дясна политика – такава, каквато сегашното правителство води. Това отговори Атанас Мерджанов на въпрос за коалиционните партньори при местния вот, предаде БГНЕС.

Мерджанов посочи, че коалиционната рамка, която днес е предложена, е достатъчно широка възможност за споделяне на всички онези леви отговорности, които предстоят като предизвикателства пред техните кандидати. Ще бъде дадена оперативна свобода на общинските партийни организации и разбира се те трябва да се съобразяват с политическата декларация, с коалиционната рамка, която ще бъде обсъждана днес.

Мерджанов уточни все пак, че предстоят дебатите и дискусиите. На въпрос за това дали АБВ е възможен коалиционен партньор, той отговори, че АБВ е възможен партньор само там, където се споделят леви политики и разбира се политиката се простира до подкрепа на кандидатури и кметове, които са съобразили своята политика с левите стандарти. За общинските листи, Мерджанов подчерта, че БСП преимуществено ще участва с листи от БСП Лява България.

На въпроса за възможните коалиционни партньори и Янаки Стоилов каза, че са предвидили, че може да се прави тази преценка, но в нея трябва да се избягват съюзи за подкрепа на кандидати, които не провеждат лява социална политика. За основните критерии за селекция на кметове са авторитета на тези хора, тяхната подкрепа и разбира се ангажираността им с националната предизборна платформа на БСП.

Кандидатите за кметове да споделят платформата, която приехме, т.е. политиките, които ще провеждаме. Да са лоялни и почтени към БСП - да изповядват това, което ние сме приели като политика, да са местни авторитети, след които биха тръгнали хора и биха гласували за тях, добави Корнелия Нинова. За това дали, според нея на местния вот БСП трябва да разчита на нови лица или на утвърдени кметове, Корнелия Нинова каза, че и на двете може би. "Имаме много добри кметове по места, които би трябвало отново да кандидатираме, защото са успешни и хората ги харесват", посочи тя и даде за пример кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, като успешен кмет посочи и Румен Гунински в Правец. Тя заяви, че има и места, където трябва да има и нови лица.

По темата за коалиционните партньори по места, която днес ще обсъждат тя обясни, че се дава възможност на местните структури и на общински съвети да преценяват на място кое е най-удачно за тях и правят такива коалиции. "Тоест не пускаме обща коалиционна формула – за всички еднаква, а се дава възможност на структурите да преценят по места", каза тя преди пленума. На въпрос за настояването на Калфин и Първанов за обща номинация за президент на БСП и АБВ, Нинова коментира, че президентските избори са далеч и още не са мислили за това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини