450 души под руините на опустошителното земетресение в Непал

Поне 450 са загиналите след опустошителното земетресение в Непал по данни на полицията, съобщава френският вестник "Монд", цитирайки АФП и Ройтерс.

По-рано днес правителството в Непал съобщи за най-малко 114 жертви на мощния трус от 7,8 по скалата на Рихтер.

Мощното земетресение и последвалите вторични силни трусове, срутиха 9-етажна историческа кула в непалската столица Катманду. На място са открити телата на около 10 загинали. Стотици са ранени, има още затрупани хора под рухнали сгради в Катманду, посочва БГНЕС.

Припомняме, че земен трус с магнитуд 7,8 по скалата на Ритхер бе регистриран в 11,56 ч. местно време в Непал, в 6.11 ч. по Гринуич, с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду, с дълбочина 10 км.

Местни жители продължават да публикуват трескаво коментари на сайта на Европейския сеизмологичен център, след разтърсилия ги мощен земен трус. Повечето коментари са на граждани, които са били на над 80 км разстояние от епицентъра на земетресението. Съобщават за счупени прозорци, силно клатене в продължение на повече от 20 секунди.

Повечето хора, които живеят в столицата са изпаднали в паника и са избягали от домовете си. Има много затрупани хора под развалините. Регистрирани са и земни трусове минути след първия, с магнитуд 7,1 по Рихтер, 5,8 по Рихтер, 5,5 по Рихтер, 5,3 по Рихтер. Вторичните земетресения продължават. Силните земетресения са усетени и в Северна Индия, Бангладеш, Тибет, както и в целия регион в радиус от близо 800 км. CNN съобщава за лавини в района на връх Еверест.

           

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят