Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Детското зрение може да се увреди от дълъг престой в затворени помещения

Днешните младежи са по-склонни да прекарват голяма част от времето си на закрито и това може да увреди сериозно на зрението им, пише „Дейли Мейл”.

Това не се дължи изцяло на времето, което те прекарват пред екрана – липсата на естествена дневна светлина може би довежда до повишаване на процентите на късогледство сред младите. Прекарването на допълнителни 40 минути на ден на слънце показва категорично подобрение на зрението при деца.

В Китай, където четирима от пет тийнейджъри са късогледи, се тества ефектът от прозрачни класни стаи в опит да се увеличи достъпът на учениците до естествена светлина. В резултат китайските учени са съобщили за намаляване на 23 на сто от случаите на миопия – т. нар. късогледство – при деца, които прекарват допълнителни 40 минути игра на слънце всеки ден.

Проучвания, проведени в Австралия и от Държавния университет в Охайо, в САЩ са дали подобни резултати.

Водещият очен хирург Дейвид Аламби предупреждава, че увеличаване на проблемите със зрението може да има и във Великобритания, ако децата не възвърнат любовта си към игри на открито.

“Вече сто години проучваме последиците, които четенето и продължителното учене имат за влошаване на късогледството” , казва д-р Аламби.

“Общо убеждение е, че прекарването на твърде много време с една книга, или както днес е по-често срещано, пред екран, ще навреди на зрението на всеки”, допълва той.

Паралелно с това редица проучвания показват, че конкретно липсата на дневна светлина, а не толкова продължителното четене, може да е основната причина за увеличаване процента на късогледство при децата.

Това, което не е отразено в десетилетните изследвания е, че четенето и ученето се извършват на закрито, далече от дневна светлина. Дори тази връзка да е отчасти под съмнение, остава факт, че липсата на дневна светлина помага за увреждане на зрението и за усилване на късогледството.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете