Tревога в БДЦ заради държавната субсидия

Оплетен казус се зароди със субсидията на парламентарната група Български демократичен център (БДЦ), която влезе в парламента, като коалиция „България без цензура“ (ББЦ). Едноименната партия на бившия тв водещ Николай Бареков и настоящ евродепутат обаче е на път да загуби държавната си субсидия до следващите парламентарни избори и да мине през проверка от НАП. Причината е, че партията на Бареков е подала финансовия си отчет в Сметната палата, но без списък с лични данни на дарителите си.

Коалицията ББЦ има право на годишната държавна субсидия от 2 118 226 лв. Парите за първото тримесечие трябва да бъдат преведени от Министерството на финансите до 30 април. Парламентарната група на ББЦ междувременно се прекръсти на БДЦ и се разграничи от Бареков, като в момента само Мартин Иванов (Данона) е член на ББЦ. Има и подписано коалиционно споразумение за разпределение на субсидията.
Секретарят на БДЦ в парламента Стефан Кенов разясни пред „Труд“, че в страна по споразумението са 6 партии. ББЦ трябва да вземе 50%, 25% - „Лидер“ на енергийния бос Христо Ковачки, 10% за Земеделски народен съюз на депутата Румен Йончев, 10% за „Гергьовден“ на Любен Дилов, 2% на БДС „Радикали“ на Евгений Бакърджиев, 2% на ССД и 1% за Партията на българските жени на Весела Драганова.
Според другата хипотеза на Закона за политическите партии, парите от субсидията се разпределят според броя на депутатите. Така би настъпило отново объркване, защото трима депутати от групата на БДЦ, не се водят към никоя партия. Независимата Ана Баракова например влезе от ББЦ, но излезе от партията още преди да бъде конституиран парламентът. За да вземат пари партиите от коалиционното споразумение, ще трябва няколко депутати да декларират принадлежност към тях. Решението е в ръцете на финансовия министър Владислава Горанов, заключи Кенов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини