1805 души са жертвите на труса в Непал досега, намериха телата на 17 алпинисти

1805 души са загинали, а 4718 са ранени при земетресението с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, което разтърси в събота Непал, заяви говорителят на вътрешното министерство. Според полицията 630 души са загинали в долината Катманду, а около 300 в столицата на Непал.

В същото време, броят на загиналите при последвалата лавина в базовия лагер под връх Еверест достигна 14 души. В съседна Индия жертвите на труса са 47 души, а в Китай е потвърдена смъртта на 17 души.

Въпреки ниските температури и дъжда хиляди хора прекараха нощта извън домовете си поради страха от нов силен трус в долината Катманду.

Ново земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер бе регистрирано на 47 километра северозападно от непалската столица Катманду, сочат данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Центърът на труса е на 10 километра под земната повърхност.

В неделя Китай е изпратил 62 души, за да участват в операциите по издирване и спасяване на оцелели от силното земетресение в Непал. Екипът ще пристигне в Катманду по обяд и ще се включи в спасителната акция. Групата е придружена от шест кучета, обучени да търсят хора под развалини.

17 тела са намерени в базовия лагер на връх Еверест, където стотици алпинисти бяха застигнати от лавина след силния трус в Непал, съобщи Ройтерс.

В неделя сутринта за първи път хеликоптери успяха да достигнат до лагера. Според спасителите 61 души са ранени при лавината, която затрупа част от палатките.

Инцидентът се случва в началото на алпинисткия сезон в момент, в който в лагера са били събрани около 300 души.

Директор в „Гугъл“ е загинал при лавината на връх Еверест, която бе предизвикана от силното земетресение в Непал. Дан Фрединбърг е бил част от експедиция, организирана от специализираната компания Jagged Globe. По време на лавината той е получил тежка контузия в областта на главата. Новината бе съобщена от сестрата на Фрединбърг в профила му в социалната мрежа. В „Гугъл“ Дан Фрединбърг е бил разработчик, специализиран в областта на сигурността и поверителността на данните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят