Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Хилари Клинтън лобирала за Росатом срещу голямо дарение за благотворителната й фондация

По времето, когато Хилари Клинтън го ръководеше, Държавният департамент е бил част от панел, одобрил продажбата на една от най-големите уранови мини на САЩ, а в същото време свързана с ръководителя на продавача фондация е направила голямо дарение на благотворителната организация на семейство Клинтън, съобщи “Уолстрийт Джърнъл”.

Продажбата на 51% от Uranium One на дъщерна фирма на руската “Росатом” за 610 милиона долара е била одобрена през 2010 г. от федералната комисия, която разглежда чуждестранните инвестиции.

Между 2008 г. и 2012 г. Clinton Giustra Sustainable Growth Initiative, проект на фондация “Клинтън” е получила 2.35 милиона долара от фондацията “Фърнууд” на Иън Телфър, който е ръководил Uranium One преди продажбата.

За дарението съобщава Питър Швайцър в книгата си “Парите на Клинтън”, която разглежда финансовите сделки на бившия президент Бил Клинтън и съпругата му. Книгата допълва предишни съобщения за конфликти на интереси между благотворителната организация на Хилари Клинтън и дейността й като държавен секретар. WSJ съобщава, че най-малко 60 фирми, в чиято полза тя е лобирала са дарили над 26 милиона долара на фондацията й.

Според говорителя на кандидатпрезидентската кампания на Клинтън, продажбата на Uranium One е “преминала през обичайния процес, а държавният секретар не се е месил. Книгата извращава вече известни факти и ги превръща в теория на конспирация”.

Бившият заместник-държавен секретар Хосе Фернандез, който е представлявал ведомството в комисията по чуждестранни инвестиции също твърди, че Клинтън не е взимала отношение по случая с тази сделка. Самият кандидат-президент обяви “Парите на Клинтън” като опит за разсейване от кампанията й.

Тефлър от своя страна коментира, че е направил дарението си не заради семейство Клинтън, но за да подкрепи дългогодишния си бизнеспартньор Франк Гистра, основал програмата заедно с Клинтън с цел увеличаване развитието на бедни държави. Въпреки това, даренията на “Фърнууд” не са посочени на уебсайта на фондация “Клинтън”, което влиза в противоречие със споразумение между фондацията и администрацията на Обама.

Според условията на продажбата, фирмата се задължава да не иска лиценза за износ на уран от страната, а мината ще се контролира от базирано в САЩ подразделение. Uranium One днес е изцяло собственост на “Росатом” и е собственик на мината в Уайоминг, която вероятно ще добие около половината уран на САЩ за 2015 г.

WSJ потвърждава и други описани случаи на конфликти на интереси в кариерата на Клинтън като държавен секретар. През 2009 г. Clinton Giustra Sustainable Growth Initiative е получила два милиона акции в Polo Resources – минна инвестиционна компания, оглавявана от канадския бизнесмен Стивън Детълс. Два месеца по-късно по данни на WikiLeaks американският посланик в Бангладеш притиска енергийния съветник на премиера на страната да разреши добива в открити мини, в това число в Пхулубари, където Polo Resources има участие. Фирмата отново не е включена в списъка с донорите на фондацията на Клинтън.

През 2011 г. ирландският милиардер Денис О’Браян, който оглавява фирмата за мобилни услуги Digical спечели 2.5 милиона долара от държавна поръчка на Агенцията за международно развитие на САЩ (USAID) за предоставяне на мобилни услуги в Хаити след земетресението, както и други държавни поръчки, финансирани от фондация “Бил и Мелинда Гейтс” и администрирани от USAID под директното ръководство на помощник на Хилари Клинтън.

О’Браян е дарил между 5 и 10 милиона долара на фондация “Клинтън” от откриването й насам. Не е известно дали тези дарения са извършвани по време, когато Хилари Клинтън е оглавявала Държавния департамент.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете