Бившият главен прокурор Никола Филчев: Срам и позор! Президенти и премиери искаха ходатайства от мен

Основният двигател на съдебната реформа трябва да е Министерство на правосъдието, каза бившият главен прокурор Никола Филчев в интервю за “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ. И поясни, че тази реформа има две страни.
Първата е да се реформира администрирането на съдебната система – това са Висшият съдебен съвет (ВСС) и Министерство на правосъдието, но втората и по-важна е да се реформира самото правосъдие – същинската му част – съдебната дейност на съд, прокуратура и следствие.

За това не се говори, подчерта Филчев. И беше категоричен, че министърът на правосъдието е двигателят на реформата, той е мостът между изпълнителната власт и съдебната. “Това трябва да бъде сериозен човек, съдия с 20-30 години опит, който знае какво управлява и какво реформира”, препоръча бившият главен прокурор и си спомни, че такъв министър е бил Васил Гоцев. Името на сегашния призна, че не знае, но коментира, че “съдебната реформата не е да бърбориш по телевизията”.

Никола Филчев заяви, че на корупционен натиск са подложени всички магистрати. Той изтъкна изобилието от грешки в съдилищата и попита колко от контролните органи са констатирали това и са наказани съответните съдии и къде е нашата контролна система и резултата от контролните органи. Бившият главен прокурор беше категоричен, че трябва да работи контролната система, трябва сроковете в законите да са много строги.

“Прокуратурата е най-много контролираният държавен орган, но тя е лоша, защото тя само обвинява, главният прокурор е главният обвинител, той е трън в очите на всички, от него зависи дали някой да бъде обвинен или не”, заяви Филчев. Главният прокурор не може да се подчинява на парламента, в това е основният принцип на разделение на властите, каза Никола Филчев.

Той подчерта, че след като е работил с двама президенти, 3-4 премиери и министри на вътрешните работи, един не го е попитал как да направят правосъдието по-ефективно, но всички са му ходатайствали за разни случаи. "При тези контакти с малки изключения, нито един не ми е говорил как да направим правосъдието по-ефективно, всички са ми ходатайствали за разни случаи: "Той е много добро момче, ако може малко да му помогнем". Това са разговорите. Срам и позор! Държавното ръководство говори само за ходатайства”, каза Филчев. И зад гърба ти гледат да те смачкат, събират компромати, а и ако няма такива, ги създават, за да те оклеветят, добави Филчев.

Бившият главен прокурор не смята, че ВСС ще бъде по-ефективен с две колегии, смята, че се увеличават възможностите за въздействие за корупционен натиск. Колкото до въпроса промените в конституцията за съдебната власт да се решават от Велико народно събрание или от обикновено, той изрази мнение, че е необходимо ВНС, защото това е въпрос за държавно устройство. Той е правил допитване до Конституционния съд по този въпроц през 2002 г. и смята, че това решение на КС е имало положително отражение, за да не може всяка партия, която има парламентарно мнозинство, да моделира основния закон по нейния интерес.

Никола Филчев коментира и делото “Октопод”, като беше категоричен, че това е един мръсен балон, който служи за разправа с лични противници и се спуква, а мръсотията се излива върху тези, които са го създали. Посъветва и прокурора Светозар Костов: “Не фабрикувай доказателства, не принуждавай свидетелите и обвиняемите да лъжат, не монтирай обвинения, не бъди подъл, защото всичко това е престъпление”.

На въпрос изпитва ли вина, той заяви, че вина има само към близките си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини