Янаки Стоилов: БСП предлага промени в данъчното система -преминаване към прогресивно облагане

„За нас водещо ще бъде предложението за промяна в данъчната система и ще предложим вариант на законопроекта за преминаване от пропорционално към прогресивно облагане. Заедно с това ще подновим предложението да могат в рамките на тази година хората, които получават доходи в размера на минималната заплата, да възстановяват данъка и да добавят към своите средства още един хляб, образно казано“. Това посочи зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов пред БНР, цитиран от пресцентъра на БСП, като част от приоритетите на партията през новия парламентарен сезон.

Той допълни, че ще бъдат продължени и усилията за защита на интереса на българските производители срещу злоупотребите и натиска, на който са поставени от някои търговски вериги. „Особено внимание обръщаме и на промените, които се обсъждат в образованието“, каза още той.

По повод предстоящия КСНС при президента Стоилов е на мнение, че основната цел е да се постави темата за превъоръжаване на армията и за 5 млрд. лв., които в следващите години да бъдат отделени. „А може би и сега разбираме къде са част от тези милиарди, гласувани от външния дълг, които ние категорично оспорихме“, коментира той. „При решаването на въпросите на сигурността и превъоръжението ние трябва да се обърнем към партньори в НАТО, към други страни и да кажем, че тези, които са готови да отделят най-много средства за развитие на българската икономиката, ще бъдат възприемани като приоритетни потенциални партньори и в разговорите за закупуване на въоръжение, а не да правим поредните сделки за ново старо оръжие и да губим икономически и социални перспективи“, посочи народният представител.

„БСП е първата партия, която по същество обяви своята политика чрез стандартите за лява политика в местната власт и на тази основа ние ще представим и нашата национална предизборна платформа“, каза Стоилов. Той обясни, че отделните кандидати и организации ще имат възможност да я конкретизират, развият и да съобразят ангажиментите си с очакванията на хората, към които се обръщат за подкрепа. По неговите думи навсякъде, където БСП има свои организации, ще бъдат издигнати кандидати. „В някои от случаите може да се постигне партньорство за кметове, а за листите преобладаващо ще бъдат представители на БСП и партньорите от коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, без това да затваря състава“, уточни социалистът и допълни, че НС е дал критерии за това какви организации са подходящи за партньорството. „Трябва да издигаме хора, които изразяват публична ангажираност с националната политика на БСП и имат необходимия авторитет и влияние, с което да спечелят доверието на гражданите“, категоричен е Янаки Стоилов.

По повод поисканата оставка на Драгомир Стойнев като зам.-председател на БСП, Стоилов обясни, че съгласно с едно от решенията на Конгреса ще бъде направен един по-цялостен преглед, с участието на повече хора, за да се изрази цялостна позиция на БСП. „Този разговор ще продължи. Това беше заявено и от председателя на НС Михаил Миков- че на основата на тази дискусия трябва да бъдат представени вероятно промени в ИБ“, уточни той.

„Не бих свел въпроса само до Драгомир Стойнев като министър. Смятам, че е много по-широк проблемът и засяга правителството“, допълни зам.-председателят на БСП. Според него дори и в днешното управление, България изпада във все по-голяма безперспективност на фона на бодрите и оптимистични заявления, идващи от най-високото ниво. „Трябва да си даваме сметка, че ние се оказваме страна в една очертаваща се геополитическа и икономическа безтегловност, което не само ни лишава от икономически перспективи, но повишава и рисковете за нашата национална сигурност. Те няма да бъдат преодолени със заседанието, което утре свиква президентът“, каза още той. Стоилов припомни, че за спирането на действията на „Южен поток“ е имало голям натиск от ЕК и от сенаторите от американския конгрес, пристигнали на посещение в България. „Имаше и замразяване на средствата по европейското финансиране по някои от програмите“, подчерта Стоилов. По неговите думи този натиск върху България е бил толкова голям, защото на страната ни е била отредена ключовата роля на първа разпределителна държава в „Южен поток“, който сега се трансформира като турски. „България се оказа най-потърпевшата. Превръщаме се в кръгово кръстовище, в което ние сме по средата и там няма нищо“, коментира народният представител. Той обясни и че друг въпрос за дискусия е дали България е трябвало да бъде представлявана от ЕК или по-правилно е било ние да търсим силно ангажирана коалиция на страните, които са участници в този процес, за да може тази група държави да поставят своите изисквания пред ЕК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини