Премиерът на Сингапур отменил среща с Путин, който закъснял с час за нея На следващия ден принудили руския президент да мине през металотърсач, за да се срещне с Ли Сян Лун

Ансамбъл “Шумен“ представи България в Шанхай

Министър Димов: България заема едно от челните места в ЕС по рециклиране на батерии

Откраднаха 100 грама злато от жилище

Шефът на ДАЗД Елеонора Лилова: Децата са подложени на нови форми на тормоз във виртуалния свят

Развръзката на тенис ATP Finals в Лондон е акцентът в уикенд програмата на спортните канали на A1

Хванаха в нарушения две автошколи в Пловдив и Пазарджик

Строители оставиха без ток 3100 домакинства в Софийско

Илияна Йотова предложи общи туристически маршрути с Иран На среща с иранския вицепрезидент

Рибарите започнаха Коледните пости

15 години затвор за шофьор, прострелял друг заради отнето предимство Жертвата оцеля след животоспасяваща операция

МРРБ: Няма да има нови такси за мостове, тунели или планински проходи

Община Благоевград обясни за бойствалото дете от център за настаняване

14-годишна почина след токов удар в банята в село Катуница

Преславското съкровище се завърна от Лувъра

Доказано: Загиналият в изкопа работник от Банско нямал трудов договор

Работникът, който загина при срутване на земна маса в изкоп с дълбочина 1,50 метра в курорта Банско, е бил без трудов договор, както и двамата му колеги, които са се трудили на същия обект. Ровът не бил укрепен по никакъв начин. Това съобщава за „Вяра” шефът на Областната инспекция по труда в Благоевград Петър Попадиин.

Инспекторите продължават разследването на трудовата злополука, отнела живота на 59-годишния банскалия Никола Лефтеров.

Трагедията се разигра в четвъртък след 15,30 часа. Тримата започнали работа предния ден – в сряда. Никола и още един са били в рова, за да поставят тръба, а третият е бил извън изкопа.

Багерът имал къса стрела и струпвал влажната земя почти на едно място, казаха очевидци.

„Не е само пръст, струпани са били и големи камъни, извадени при копаенето на тясната улица. Изкопът не е бил укрепен. Другият проблем е, че са махнали асфалта там, където са трупали земната маса. Така мястото не е било никак устойчиво и е поддало под тежестта на пръстта и камъните“, уточниха разследващи.

Аутопсията ще установи точната причина за настъпването на смъртта на работника.

„От Инспекцията по труда Благоевград са констатирали липса на трудови договори на работниците на обекта, липса на лични предпазни средства, нямало и инструктажни книги, натрупването на земна маса на самия обект в така тясна улица също е сериозно нарушение”, посочи още Петър Попадиин.

„Много са нарушенията. Тепърва ще се правят изводите, актовете и протоколите по случая. Толкова много нарушения, че човек се чуди как това е възможно да се случи”, каза още директорът.

„Факт е, че до този момент при нас не са постъпвали сигнали за нарушения, винаги когато имаме подадени такива, те се проверяват светкавично. Затова винаги съм казвал, че когато някъде има нарушения, незабавно трябва да се сигнализира с цел предотвратяване на подобни неща”, конкретизира още Петър Попадиин. По повод смъртния случай с 59-годишния Николай Лефтеров в Банско той уточни, че засега все още се изчаква информация за договорите между възложителя в лицето на община Банско, главния изпълнител, подизпълнител, защото на този етап все още няма яснота накъде да се насочи административнонаказателната отговорност.

„Ще изчакаме всички тези договори да бъдат предоставени. Имаме събрани показания на двамата работници, които са останали живи. Имаме много информация, но като извод и конкретика към този момент нямаме. Знаем причината за смъртта, неспазените правила за безопасност, всичко това бе изяснено, но като краен продукт, като анализ все още не сме готови”, каза още Петър Попадиин.

Инцидентът стана на една от централните улици на града по време на реконструкция на водопроводната мрежа. Тогава на място загина 59-годишният Николай Лефтеров от ромската махала в града, а колегата му, който по това време бил в изкопа заедно с него, се спасил като по чудо.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.