На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

За втора вечер абитуриентите в Благоевград показаха стил и красота на червения килим

Камиони с дърва съсипали нов път за 5 млн. лева

Тежки камиони натоварени с дървени трупи са отъпкали прясно асфалтиран път в района на златаришкото село Росно. Реконструкцията на 8-километровото трасе от четвъртокласната пътна мрежа се прави с 5 млн.лв европейски средства, но е съсипано. Още докато работели машините по участъка в събота започнали да профучават тирове с дървен материал, въпреки поставените забранителни знаци. Под тоновете товари, настилката била силно деформирана.

Работниците, които правели пътя алармирали кмета на Община Златарица Пенчо Чанев /ВМРО/. “Захванах да търся полиция, горски инспектори, РИОСВ и всички останали институции, които имат отношение към проблема. В почивния ден обаче държавата беше дала отбой. Единствено областният управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев реагира”, обясни Чанев.

Губернаторът незабавно вдигнал на крак полицаи, служители на ДАИ и на Регионалната дирекция на горите в старата столица. Около 17 часа в планинския район била организирана акция и подходите завардени.Заловени били 2 тира и два по-малки камиона с дърва. Други две товарни возила обаче успели да избягат по черни пътища. При проверката се оказало, че до един автомобилите са нередовни и ще бъдат санкционирани.

“В планинските масиви са плъзнали секачи, които поголовно унищожават горите. Освен това се вихри пълно беззаконие. Камионите на фирмите, които вилнеят в балкана са без номера, без винетки, без застраховки “Гражданска отговорност”, без спирачки, а и до един са претоварени”, обяснява Пенчо Чанев.

Той допълва, че 90 % от работниците пък са без трудови договори и без нужната екипировка. “Секачите работят в гората по джапанки. На ден един работник изкарва средно по 100 лв, но е без здравни осигуровки. Камионите са опасни и за останалите участници в движението по пътищата, защото от ремаркетата падат метрови дървета и може да има убити хора”, предупреждава управникът на Златарица.

В страната има 10 000 лицензирани лесовъда, а реално липсва контрол и няма кой да озапти дървената мафия. “Не е по силите на една институция да се справи с проблема. Трябва всички контролни органи да обединят усилия, защото положението става нетърпимо”, категоричен е проф.Пенчев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.