Първанов поиска пет оставки в кабинета “Борисов 2” (обзор)

АБВ няма да напуска управляващата коалиция, но иска кабинетът “Борисов 2” спешно да бъде ремонтиран. На национална конференция на партията преизбраният за лидер Георги Първанов (б.а. – виж карето) поиска оставките на петима министри без да спомене имената им. Става въпрос за Даниел Митов (външни работи), Николай Ненчев (отбрана), Теменужка Петрова (енергетика), Божидар Лукарски (икономика) и Тодор Танев (образование).

Мотивите – дейността в Митов и Ненчев била “вредна за България”, в енергетиката имало “срив”, в икономиката не се случвало “нищо, освен кадрови чистки”, а в образованието пък се случвали “сранни неща”. От думите му стана ясно, че АБВ няма как да оцени правителството като силно, но пък и не иска други министерски кресла.

“Лимитът на компромисите ни в управлението е изчерпан. Не може да се гледа на АБВ като на петото колело или като на апендикс. Грешат тези, които мислят, че сме лесни”, обясни Първанов. Той заяви, че е най-лесно АБВ да си събере папките и да си тръгне от “четворната коалиция”, като намекна, че лесно може да бъде заменена от “други партии и ДПС”.

Партията обаче оставала в управлението, защото социалният министър Ивайло Калфин бил най-добрият министър. И за да бъдела както социален коректив, така и алетрнатива в енергетиката и други сфери.

Първанoв отпртави критики не само към кабинета, но и към съпартийците си – поиска да не се стремят към облагодетелстване от властта и да не се зареждат с радикализъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика