24-годишен отличен с "Южна пролет"


Илиян Любомиров, известен с псевдонима си Августин Господинов, стана носител на смятаната за най-престижна у нас литературна награда „Южна пролет“.
Стихосбирката му „Нощта е действие“ (изд. „Жанет 45“) получи статуетка Пегас за поезия на 43-тото издание на наградите. Роденият през 1990 г. лауреат бе обявен на церемония в хасковския театър „Иван Димов“ в Хасково.


Приза за цялостен принос в областта на литературата и изкуството "Александър Паскалев" получи писателят и краевед Вълко Грозев.


Награди получиха също Стойчо Младенов от Троян за "Между два града" и Ангела Пранарова от Благоевград за "Кутия за стихове и перли".
Отличието за местен автор на хасковския Клуб на дейците на културата бе за пресаташето на областната администрация Светлана Николова и дебютната й стихосбирка "Дъждовни магистрали".


В раздела за проза „Пегас” долетя до Йоана Мирчева за сборника разкази "Слепи срещи". Награди взеха също Бистра Величкова от София за разказите "Малка, мръсна и тъжна" и Катерина Хапсали за романа "Гръцко кафе". "Пегас" за сценарий отиде при Станимир Великов, а за литературна критика - при Здравко Дечев.


Сценаристът от „Шоуто на Слави“ Иво Сиромахов спечели отличието „Цветето на Хеликон“ с романа си „Моят таен любовен живот“ (изд. „Сиела“). Призът му бе връчен от миналогодишния носител Алек Попов. Наградата е „безсребърна” и я печели онази от 12-те номинирани книги за наградата „Хеликон” за съвременна проза през 2014 г., от която в книжарниците на организатора са продадени най-много бройки.


Наградите бяха определени от жури, оглавено от проф. Боян Биолчев. В състава му са проф. Амелия Личева, проф. Валери Стефанов, Милена Лилова, Ели Видева и Иван Павлов.


Националният конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ e учреден от община Хасково и Съюза на българските писатели през 1973 г. и се връчва ежегодно в 2 категории: за най-добра поетична книга и за белетристична книга. Сред предишните носители на наградите „Южна пролет“ са Георги Рупчев, Борис Христов и Петя Дубарова.


Илиян Любомиров е роден през 1990 г. в София. Завършва немска гимназия в столицата, а след това заминава да следва политология в Берлин. През 2012 г. създава литературния проект Letters of flesh и започва да подписва текстовете си с псевдонима Августин Господинов. През 2014 г. печели първи награди на фестивала София: Поетики и на фестивала Alter Native в Пловдив. Негови стихотворения са публикувани в списание Страница, Литературен вестник, Открита литература, Liternet, Klaxon Press Journal и други. Понастоящем живее, пише и работи в Берлин. „Нощта е действие“ е дебютната му книга, а това е стихотворението, с което той спечели наградата на публиката на Поетики:


в селото където отиваме
няма обхват
и ще трябва да викаме
там дядо ми е винаги
пиян и говори за Маркс
баба ми вари чорби
бере билки коли зайци
и пита за името ти
там можем по цял ден
да косим трева
да караме балканчета
да се храним само
с джанки и да пием вода
от чешмата в читалището
или тази до гробищата
там има плевня ако решим
да сме клишета от филми
имаме и кръчма където
да те черпя голяма мастика
с малка мента и да си търся
повод да разбия бутилка
от жълта лимонада
в главата на някого защото
те е погледнал неподобаващо
ти казваш че можеш и сама
да разбиваш глави знам го
и да сменяш крушки можеш
сама остави ме обаче
да бъда достатъчно мъж
в нещо толкова дребно
а после ме занеси до вкъщи
сложи ме да легна
и излез да нацепиш дървата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура