Румяна Бъчварова: Записите с побоя на бебето са изтекли неправомерно (обзор)

“Има неправомерно изтичане на информация по случая с акушерката Емилия Ковачева от частната болница “Софиямед”. Записите от камери, на които се вижда как тя удря бебето, би трябвало да са иззети от прокуратурата веднага и да бъдат използвани в самия ход на разследването.” Така вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира случая с 4-дневното пеленаче Никол.

“Записите са охранителни и не са свързани с МВР. Фактът, че те излизат навън, не е резултат на откритост, а просто резултат на някакво неправомерно изтичане на информация”, каза още Бъчварова. И допълни, че случаят е “абсурден, защото противоречи на морала и на нормите на професионалната етика”. “Престъпността има такъв елемент, който е свързан с особености на личността, които много трудно могат да бъдат предвидени”, добави тя.

Акушерката е обвинена, че се е опитала да убие малката Никол в нощта на 17 срещу 18 април в болница “Софиямед”. Тя удряла шамари и юмруци на бебето. Дори го хванала за вратлето с една ръка и го вдигнала от креватчето му, за да го души. В събота Софийският градски съд я остави за постоянно в ареста.

Вчера адвокатът на акушерката Владислав Янев обяви, че ще обжалва задържането под стража пред Софийския апелативен съд. Според него прокуратурата е преувеличила обвинението до опит за убийство заради обществен натиск.
“Самата съдия Пенка Велинова прецени, че в действията на Ковачева няма пряк умисъл и посъветва прокуратурата, че по-правилното обвинение е нанасяне на тежка телесна повреда, а не опит за убийство”, подчерта защитникът пред “Труд”.
По думите му Ковачева пред него обяснила, че не си спомня нищо от онази нощ. “Не е била на себе си. Може ли да си представите човек да работи 24 часа без почивка. Да се разследва какво се е случвало с бебето и в другите помещения на болницата”, призова той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право