Жертвите на труса в Непал надвишават 2500

Жертвите на силното земетресение от 7,8 по Рихтер в Непал превишиха 2500 души. Ранените са над 6000. Заради продължаващите трусове столицата Катманду е без електричество, но има мобилна връзка.

В Индия властите съобщиха за над 60 загинали. Според китайския печат трусът е убил 17 души в Тибет. Все още се издирват затрупани хора, както в Непал, така и в подножията на връх Еверест, където лавини затрупаха алпинисти. Броят на загиналите алпинисти по последни данни е над 80. От лавината на Еверест загина и изпълнителният директор на Гугъл Ден Фрединбург. Над 40 алпинисти са ранени.

Вчерашното земетресение бе с магнитуд от 7,8 степен по скалата на Рихтер. Това е най-силното земетресение в Непал от 1934 г.

Последва серия от вторични трусове, най-мощният от които бе с магнитуд 6,6 степен. Днес близо 24 часа след първоначалния трус, отново земята на Непал се разтърси - магнитудът на новото земетресение е 6,7 по Рихтер. Този трус също предизвика нови лавини по склоновете на Еверест.

Сериозни разрушения има в столицата Катманду, включително рухнаха старинни храмове, както и историческата кула в центъра на Катманду, датираща от 19 век.

Продължава издирването на оцелели хора.

Военно-транспортен самолет на индийските ВВС с 50 спасители и хуманитарна помощ на борда бе изпратен в Непал. Към Непал излетяха още два индийски военно-транспортни самолета с хуманитарна помощ за пострадалото население.

В резултат на мощния земен трус в Непал, сериозно е пострадал тибетският окръг Шигадзе. Има разрушения в няколко селища. Прекъсната е телекомуникационната връзка, както и движението по автомагистралата от град Жангму за Непал.

САЩ обявиха, че изпращат спасителен екип и отпускат първа помощ от 1 милион долара на Непал. Генералната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че фондът има готовност да направи бързо оценка на финансовите нужди на Непал след мощния земен трус в страната.

Министерството на извънредните ситуации на Русия изпраща два самолета със спасителни екипи в Непал за оказване на помощ при ликвидиране на последствията от силното земетресение. Първите два самолета тръгват днес. С тях пътуват спасители с голям опит в справянето с последствията от земетресения, в това число в планински терени, а също лекари и психолози.

Китайското правителство ще предостави хуманитарна помощ от 20 милиона юана (3,3 милиона долара) на Непал. Помощта ще включва палатки, енергогенератори и одеяла. Размерът на хуманитарната помощ може да бъде увеличен по искане на правителството на Непал. От своя страна държавният комитет по въпросите на развитието и реформите отделя помощ от 30 милиона юана (4,9 милиона долара) за Тибетския район в страната, който пострада от непалското земетресение. Средствата ще бъдат използвани главно за възстановителни работи.

Президентът на Непал Рам Баран Ядав прекара нощта на палатка заради опасност от разрушения в официалната резиденция на държавния глава в случай на вторични трусове.

100 алпинисти, които пострадаха от лавината, отприщила се в района на връх Еверест вследствие на мощното земетресение, вече са транспортирани в Катманду с хеликоптери. Под Еверест са открити близо 100 оцелели от лавината алпинисти. Джордж Фулшъм, биолог от Сингапур, още не може да дойде на себе си. Непонятно му е как се е спасил от огромната снежна стена, тръгнала от склоновете на Еверест след силното земетресение вчера. Той обаче е убеден, че катастрофата е знак: Покривът на света не иска да вижда алпинисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят