Индия става най-голям пазар за българско оръжие

Индия ще стане най-големият пазар за българско оръжие, като новите договори със страната ще бъдат по-дългосрочни и с многократно по-голям обем, съобщиха от министерството на икономиката.

Най-големият износител за страната е държавната компания „Кинтекс“, която само за третото тримесечие на миналата година е изнесла за Индия оръжие за 21,94 млн. долара. Това са половината от общите приходи от експорт на дружеството за периода, които възлизат на 51,75 млн. долара.

Новите договорки са направени между зам.-министъра на икономиката Любен Петров и представители на индиския бизнес по време на 17-а та сесия на Смесения комитет за сътрудничество в областта на отбраната. През втората половина на годината се очаква да бъде следващата подобна среща.

Освен за Индия „Кинтекс“ е традиционен износител в Алжир и Египет. Компанията обаче имаше сериозни затруднения заради блокирани нейни пари по договор с индициите, които се оказаха в затворената КТБ, станая ясно от отчета на дружеството за третото тримесечие на годината.

Общо блокираните в закритата банка средства на дружеството са 29,2 млн. Лева, като те са по договор с Индия на обща стойност 55 млн. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес