Уволненият директор на УМБАЛ Св. Иван Рилски: Тече злокобен план

Тече един злокобен план за унищожаване на положителния пример в българското здравеопазване и явно аз не се вписвам като човек, който може да го проведе. Това заяви пред bTV уволненият директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев.

Той разказа, че е прочел по медиите мотивите за освобождаването си, решено от Министерство на здравеопазването. Като аргумент ведомството посочва течащ процес на сливане с Александровска болница.

„За да почне да тече изобщо такъв процес, трябва да има решение на МС, а такова решения няма. Това не е нищо повече от едно намерение. Оттам излиза и абсурдната теза директорът да бъде сменен, след като е сменен, защо се назначава нов?”, попита д-р Дечев.

„Моята персона в този казус има много малка част. Големият казус е едно ръководство на министерство, което оглушително заяви, че ще прави реформа, тръгва да прави едно сливане и да унищожава един от малкото случаи на печеливша болница, доказала, че в България еталонът за държавна болница – коптор със спуснат с парашут директор, изведнъж излиза от това клише”, продължи медикът.

Той обясни, че за последните шест години УМБАЛ „Св. Иван Рилски” показва трайно печеливш резултат, докато Александровска е на другия полюс: „Обединението значи, че от две болници се прави една. Ако „Св. Иван Рилски” с резерв 3,5 млн. лв. се слее с Александровска, която има няколко пъти повече минусов резултат – общата болница също ще бъде с дългове, но по-малко”.

Д-р Дечев допълни, че със съкращаване на длъжностите след обединение ще се спестяват по 10 000 лв. на месец, което е по-малко от 1% от приходите на болницата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини