Съюзът на съдиите критикува Висшия съдебен съвет за проверката на СГС

Съюзът на съдиите в България изрази недоволство от свършеното от страна на Висшия съдебен съвет по повод проверката и последващия доклад за работата на Софийски градски съд, съобщи bTV.

В писмо до съвета най-голямата съдийска организация настоява за това, че в констатациите след проверката не са формирани категорични и ясни изводи за отговорността на ръководството на съда. Липсва анализ на установените в хода на проверката обстоятелства, пишат 27 съдии.

Според тях ВСС следва да предприеме активни действия за конкретизиране на нарушенията в управлението на съда и за търсене на отговорност на лицата, което са ги допуснали, за да бъде ограничено прилагането на порочни практики във органите на съдебната власт.

Според ССБ констатацията, че на съдия Богдана Желявска е възложено разпределението на гражданските, търговските и фирмените дела със заповед от 2009 г., е ограничена до информативна. Не личи да са търсени и съответно посочени причините, поради които заместник-председател на съда и председател на търговско отделение е бил лишен от правомощията си да разпределя делата в отделението, което ръководи, като те са били предоставени на председателя на Гражданското отделение, пише в писмото на ССБ.

Некоментиран, според тях, остава и казусът "Белведере". Съдиите посочват, че няма още редица отговори на въпроси. И като пример дават преместването на съдия Румяна Ченалова от наказателното в търговското отделение на СГС. А за подадени срещу отделни съдии жалби, които не са анализирани, нито е извършена проверка по отделните случаи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини