На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Статистиката: 318 хиляди българи са пътували в чужбина през март

Пътуванията на български граждани в чужбина през март 2015 г. са 318.3 хил. или с 1.6% над регистрираните през март 2014 година. Това съобщиха от Националния статистически институт на своя сайт.

Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Испания – с 16.9%, Румъния – с 15.0%, Чешката република – с 12.6%, Гърция – със 7.7%, Сърбия – с 6.9%, Германия – с 5.3%, и други. Същевременно намаляват пътуванията към Обединеното кралство – с 9.5%, Австрия – с 9.0%, Италия – с 8.2%, Белгия – със 7.9%, бившата югославска република Македония – със 7.1%, Франция – с 5.4%, Турция – с 5.3%, и други.

Пътувания на български граждани в чужбина по месеци.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през март 2015 г. формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) – 50.0%, следвани от пътуванията със служебна цел – 28.2%, и с цел почивка и екскурзия – 21.8%. В сравнение с март 2014 г. e регистрирано увеличение при пътуванията с други цели и със служебна цел – съответно с 14.0 и 8.2%, докато тези с цел почивка и екскурзия намаляват с 23.6%.

През март 2015 г. с други цели са били 72.7% от пътуванията към Турция и 72.0% – към Франция. Пътуванията със служебна цел към Белгия са 49.5%, към Германия – 48.6%, а тези към Испания и Италия с цел почивка или екскурзия са съответно 38.6 и 38.1% от всички реализирани пътувания на български граждани към тези страни.
Структура на пътуванията на български граждани в чужбина.
по цел на пътуването и страни през март 2015 година

През март 2015 г. посещенията на чужденци в България са 370.5 хил. или с 2.6% над нивото от март 2014 година. Регистрирано е увеличение на посещенията със служебна цел и с други цели – съответно с 23.1 и 9.5%, докато посещенията с цел почивка и екскурзия намаляват с 11.8%.

Посещения на чужденци в България по месеци

От общия брой чужденци, посетили България през март 2015 г., дeлът на гражданите от Европейския съюз е 45.9%, или с 1.0% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличение е регистрирано при посещенията на граждани от Белгия – с 10.4%, Обединеното кралство – със 7.5%, Франция – с 6.3%, Испания – с 4.7%, Чешката република – с 3.9%, Гърция – с 1.8%, Австрия – с 1.8%, Италия – с 1.2%, и други. Същевременно намаляват посещенията на граждани от Унгария – с 30.2%, Полша – с 5.0%, и други.

Увеличават се посещенията на граждани от групата „Други европейски страни” – с 2.3%, като най-голям е ръстът на посещенията на граждани от Турция – с 9.9%.
През март 2015 г. преобладава делът на посещенията с други цели (вкл. гостувания и транзитни преминавания) – 42.0%, следвани от посещенията с цел почивка и екскурзия – 37.2%, и със служебна цел – 20.8%.

Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 93.2% от всички посещения на граждани от Израел и 81.3% от бившата югославска република Македония. Служебните пътувания са 57.1% от всички посещения на граждани от Испания и 53.8% – от Австрия, а с други цели са 57.9% от посещенията на граждани от Румъния и 57.4% – от Турция.
Структура на посещенията на чужденци в България по цел и страни през март 2015 година.

При наблюдението и разработката на данните за туризма Националният статистически институт (НСИ) е възприел дефинициите, препоръчани от Световната организация по туризъм и Методологическото ръководство на Евростат. Съгласно тези дефиниции международен турист е всеки посетител, пристигащ в друга страна, която не е страната на неговото постоянно местоживеене, поне за 24 часа, но за не повече от една година, и чиято основна цел не е извършване на дейност срещу заплащане.

Целите на посещение в дадена страна могат да бъдат:
– екскурзия, почивка или развлечения (посещения на културни или исторически забележителности, спортни мероприятия и др.);
– гостуване (при близки или познати);
– служебна цел (командировки, участие в конференции, конгреси и симпозиуми и др.);
– други (образование, лечение и др.).
Статистическите данни за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България са получени на базата на месечна информация от Министерството на вътрешните работи (МВР) и извадково изследване на НСИ сред преминаващите български и чужди граждани през граничните пунктове на страната.

Данните за броя на пътуванията на граждани от Европейския съюз представляват оценки на базата на информация от МВР и летищните власти. Данните за влезлите в страната граждани на „трети страни” са получени директно от МВР. Данните за целите на пътуванията са получени въз основа на регулярно провежданото от НСИ месечно извадково изследване сред преминаващите български и чужди граждани през граничните пунктове на страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.