Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от изборните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждане на регистрираните партньорства в България

Борис Цветков: Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между “Дружба” и “Младост”

Почина 17-годишният младеж, който падна от третия етаж на дом за деца в Роман

Анита Мейзер с нова версия пред съда – мъжът й се самоубил, докато купувала яйца Аз съм единствената осъдена за подкуп на думи, каза скандалната миска

Повишен интерес за лов в България на изложението в Залцбург

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложената от БСП временна комисия за ремонта на центъра

Николина Ангелкова се срещна с българи във Вашингтон

Няма инструкции за спиране на бригадите в САЩ

Психично болен напада с нож деца за пари и дъвки в Берковица

Поне три нападения с нож над деца са извършени в Берковица. Извършителят е 19-годишен младеж с психично заболяване. Той е задържан два пъти от полицията и освобождаван. В момента е в ареста за трети път, съобщи БиТиВи.

“Той е взел раницата й и като е видял, че няма пари… Че има пари всъщност, понеже тя му е казала, че няма пари, казал: “Ти ме излъга, тогава сега ще те убия! С някакъв нож я е заплашил и я е ударил през лицето”, разказва майката на пострадало момиче.

Детето успява да се отскубне и хуква на горния етаж. Спасява го съседка. Тя прогонва мъжа, но той причаква момичето пред дома й и атакува отново. “И тогава вече бях отключила и де факто кучето излезе и го нападна, аз заключих(…) и звъннах на нашите”, казва момичето.

От този ден тя не излиза сама. “Налага се да я придружаваме до училище в повечето случаи и… и не знам колко време ще й трябва да се оправи”, признава майката.

Същия ден мъжът успява да изплаши и 10-годишния Илиян. Искал му дъвка, но момчето не му дало. “И почна да ме гони с пръчка и нож. Аз избягах и се скрих там при едни хора, които слагат кабели за тока”, разказва детето и признава, че се е изплашило много.

За да го предпазят от допълнителен стрес, родителите на Илиян не подават сигнал. “Тия закони трябва така да се приемат, че не да го хванем и да даваме обяснения, травмираме си децата втори път и в крайна сметка се оказва, че той пак ходи по улиците и пак притеснява други деца, докато не се случи наистина трагичен случай – опазил ни Господ – и тогава вече да вземем кардинални мерки”, коментира Цветелина Антонова.

След нападението над 12-годишното момиче, Евгени е задържан за 24 часа и освободен. Няколко дни по-късно напада отново, този път в двора на училище, по време на ученическата ваканция. Подгонва децата напосоки.

Сред избягалите е 10-годишната Йоана, която разказва: “Само ме попита дали имам пари и аз се уплаших и му казах, че нямам пари. И когато казах на другите, те казаха, че също са го видели и че също е гонил и тях.”

Нейна приятелка обаче не успява да избяга, мъжът я хваща за врата и започва да я души. Детето е толкова уплашено, че разказва за станалото едва седмица по-късно. Майката сигнализира, мъжът отново е задържан и отново освободен.

Междувременно родители на друго момиче стигат до саморазправа и го пребиват.

Нападателят е на 19 години. Като малък Евгени е бил в социален дом. Диагностициран е с “лека легастения” поради затруднени възприятия. Със същата диагноза го местят в дома за деца и младежи с умствена изостаналост, където е трябвало да му бъде направена нова психиатрична експертиза. Това обаче не се случва, състоянието му се влошава и с него започват да работят обществени възпитатели от Комисията по противообществени прояви.

“Като целта беше последните месеци, преди да навърши 18 – таткото изрично беше казал, че ще го вземе след това – да се задържи това лице да не направи нещо страшно и сериозно на останалите домуващи деца, защото има множество деца с увреждания в ДДМУИ-то, на които той посягаше по особено жесток и садистичен начин”, казва Филонка Горанова – експерт от комисията.

Независимо от тези прояви баща му го извежда оттам и го зарязва. Най-често Евгени нощува в района на бивш училищен пансион.

“Даваме указания да се назначи експертиза и вече ще се прави преценка поне за настаняване в психиатрично заведение до приключване на разследването”, заяви наблюдаващият прокурор Илка Андонова.

“Това бездействие, което до този момент се случва в община Берковица, не може да продължава. Затова вчера сме изпратили писмо към Дирекция “Социално подпомагане” да ги помолим, меко казано, да бъде свикан такъв екип, който да излезе с предложение, тъй като сме длъжни да намалим напрежението, което вече се създаде в град Берковица и за да може да успокоим нашите съграждани и децата спокойно да отиват и да се връщат до училище”, коментира кметът Димитранка Каменова.

Този път родителите очакват институциите да си свършат работата докрай. Докато не е станало късно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.