Кмет оглави недоволство заради разбити пътища

Над 100 жители на Община Златарица начело с кмета Пенчо Чанев /ВМРО/ в понеделник в 9 часа блокираха движението към града в знак на протест срещу разбити пътища.

Недоволството на хората от най-бедната община във Великотърновска област ескалира заради липсата на средства от държавата и осеяните с огромни ями трасета, които не са ремонтирани от години. Негодуващите издигнаха плакати с надписи "Докога ще ни пренебрегвате? Ние ви обичаме, вие не ни обичате", "Къде отиват парите от винетките?", "Кога държавата ще оправи пътя?". Балканджиите преградиха трите подстъпа към Златарица и в продължение на 3 часа не допуснаха преминаването на превозни средства.

"Вече 10-15 години не се отпускат никакви пари за поддръжка на третокласните пътища, които са ангажимент на държавата. Изключение правят единствено 5 км в едно от селата, за които ни бяха дадени 4447 лв миналата година. Взех си отпуск днес, за да водя протеста", обясин Пенчо Чанев.

Заради организирането на общественото недоволство градоначалникът получил предупредителен протокол от полицията. Грозят го люти глоби.

"От Агенция "Пътна инфраструктура" ми казаха, че санкцията ще е между 1000 и 5000 лева, а по Закона за движение по пътищата глобата е между 2000 и 7000 лева", сподели Чанев.

Жителите на Златарица се гневят заради изпозлването на пътищата около градчето и улиците като транзитно трасе на пътуващите между Велико Търново, Елена, Твърдица и Сливен. Повод за затварянето на второкласния път Лясковец – Елена, който отвежда до два прохода към Южна България, бе свлачище. Панинците са категорични, че натоварването е довело до появата на дупки и увреждане на настилките на много места от общинската пътна мрежа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони