Бизнесмени и интелектуалци искат нов мост над Янтра в Търново

Известни бизнесмени и интелектуалци предлагат да бъде изграден покрит мост над река Янтра, който да свързва паметника на Асеневци и живописната улица "Гурко" в старинната част на Велико Търново.

Идеята се лансира от строителния инженер Марин Павлов, проф. Иван Стоянов от ВТУ, банкерът Антони Иванов, моделиерът Атанас Парушев, художникът Христо Панев, ресторантьорът Алаа Асаад, юристът Иван Лясков и директорът на Националната опера акад. Пламен Карталов.

Според инициаторите целта е да се премести потокът от туристи. Според инж. Павлов съоръжението ще е от три свода. Широчината на моста ще е 15 метра. Предвижда се в средата да има 4-метрова пешеходна зона, а от двете страни да бъдат разположени търговски обекти. Там ще бъдат обособени ателиета на художници, заведения, магазини за сувенири. Според замисъла в покрития брод ще бъде оформена тържествена зала за официални гости и тържествени събитния на болярския град.

"Съоръжението ще струва между 6 и 8 милион лева. Финансирането може да е по европейски програми, дарения, с общински или държавни средства", казват инициаторите.

Те смятат, че мостът може да е готов до 2018 г. Най-известният покрит мост у нас е в Ловеч. Той е дело на прочутия възрожденски майстор Колю Фичето. Скоро такова съоръжение беше открито в Пловдив. "Третият трябва да е във Велико Търново", категорични са от инициатиния комитет за изграждането му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони